Forskning & VetenskapMotorTeknik & prylar

Luftkonditioneringen i din bil kan ha farliga bakterier

Forskare i Storbritannien har hittat 15 farliga bakterier från olika bilar..

STORBRITANNIEN

Bilförare uppmanas att rengöra klimatanläggningarna i sina bilar efter att forskare hittat potentiellt farliga bakterier som förökas i luftkonditioneringssystemet.

När vädret värmer upp bilen så visar studien att förare kan riskera hälsan när värmen når den svala omkopplaren.

En forskning som bar beställts av företaget ”Kwik Fit” har lett till ett resultat från15 olika luftkonditioneringsfilter som togs från bilar över hela Storbritannien och skickades för laboratorieanalys. Mikroorganismer upptäcktes i alla filter som testades vid London Metropolitan University.

Den vanligaste sorten var bakterien ”licheniformis” en bakterie som oftast förknippas med fåglar och jord.
Åtta av 15 av filtret testade positivt för denna mikroorganism som kan orsaka matförgiftning.

Bakterier i samband med meningit, urinvägsinfektioner och septisk artrit var bland de många typerna som upptäcktes i luftkonditioneringsfilter.

Bacillus subtilis var de näst vanligaste mikroorganismerna och finns normalt i tarmkanalen hos människor och vissa däggdjur. De genererar generellt inte sjukdom men har varit kända för att orsaka septikemi hos en patient med leukemi.

Bacillus är farligare och har kopplingar till ett brett spektrum av infektioner inklusive hjärnhinneinflammation, abscesser och septikemi.

Bilens kylarsystem där förångaren i systemet vilket ger perfekta förutsättningar för bakterier, mögel och svampar att bygga upp och trivas. Även om själva bilfiltret är tänkt att stoppa detta så kommer likväl smuts som orsakar bakterier.

Nu uppmanas förare att rengöra sina klimatanläggningar minst en gång vartannat år.

Dr Paul Matewele, en universitetslektor vid London Metropolitan, specialiserad på mikrobiologi kommenterade:
”Några av  bakterierna har länkar till djur, mag-tarmkanalen hos människor och vissa infektioner som kan orsaka mycket skada för individer, särskilt de som har en kompromiss immunförsvar.”

Studien belyser att luftkonditioneringssystem är lämpliga odlingsplatser för bakterier och understryker därför vikten av att rengöra och byta filter.

” Jag är säker på att om bilägare visste vad som kom ut från deras luftkonditioneringsluckor skulle de tänka två gånger innan de börjar slå på AC under sommaren.”


Foto: Pixabay
Källa: DailyMail

Notering:
Företaget Kwik Fit, är ett företag som arbetar med att underhålla och reparera AC-filter,  och ha viss egenintresse i att få ut rapporten. Läs mer om företagets rapport från deras sida:

 https://www.kwik-fit.com/blog/everything-you-need-to-know-about-air-conditioning-in-your-car

Tags
Translate »
Close