Hälsa & MotionResa

Fredagsmys för kropp och själ

osund kost ger ökning av diabetes och övervikt

Fredagsmyset kan enligt barnpsykologer lindra stress. Samtidigt menar flera dietister och näringsfysiologer att osund kost och dryck under fredagsmyset kan bidra till ökning av diabetes och övervikt i samhället, inte minst bland barn.

De anser även att främst läskedrycker och chips bör undvikas och ersättas med hälsosammare tilltugg och drycker, exempelvis grönsaker, nötter, oliver, ostar och vatten.

Samlingen av familjen runt vardagsavvikande mat har lång tradition. Söndagsmiddag och söndagsfrid är två begrepp från 1800- och 1900-talens början när endast söndagen var arbetsfri dag i veckan.

När skolundervisningen på lördagar slopades under läsåret 1968-69 och 40-timmars veckan infördes i början av 1970-talet samlades familjen runt något som kallades ”kvällsgott” ibland fredagsgott eller lördagsgott.

Ett hälsosammare mys som kan rekommenderas är att ta sig till är några av våra vackra grannländer som har mycket mer att erbjuda än folk tror, så byt ut fredagsmyset till en avslappnande resa för kropp och själ med vackra miljöer.

Polen har en historisk kurortstradition med en rad spahotell i natursköna omgivningar. Några av de bästa hittar du vid Östersjökusten, som med milt kustklimat, tysta lövskogar, långa sandstränder och underbara medeltidsstäder

som är en perfekt miljö för avslappnande och hälsobefrämjande med skönhetsbehandlingar må bra program och hälsokurer.

Finland landet med de tusen sjöarna, midnattssolen, finsk bastu och orörd natur det skandinaviska landet är som en dröm utav vacker natur, nordisk tradition och en alldeles speciell kultur.

Upplev midnattssolen mellan maj och augusti och låt dig förtrollas av de vita sommarnätterna under promenader i naturen där du avslutar med en finsk bastu.

Norge med dom vackraste fjordarna, charmigaste hamnar och utflykter under midnattssolen eller det magiska norrskenet. Följ med till platser dit inga andra fartyg seglar. Oavsett vilken årstid du reser kan du vara säker på att få ett spännande äventyr späckat med fantastisk natur och upplevelserika aktiviteter.

Danmark erbjuder massor hela året runt, härliga upplevelseparker för hela familjen, en mångfaldig natur som lockar under både sommaren och vintern och har en kust som har lockat turister och semesterfirare till sig från hela världen genom tiderna.

De mjuka sandstränderna, fiskeidyllerna, maten, atmosfären och de små byarna med sina sköna stämningar som även inkluderar mat och dryck för att kunna erbjuda den ultimata avslappningssemestern.

Skribent:Christian Österman

Foto: Pinterest

 

Relaterade artiklar

Translate »
Close