NyheterVärlden

Ryssland inviger en bro från Krim till det ryska fastlandet

RYSSLAND - UKRAINA-konflikten

Fyra år efter annekteringen av Krim invigde Rysslands president Vladimir Putin en bro under tisdagen mellan den ukrainska halvön till det ryska fastlandet. En bro på 19 kilometer över Kertjsundet.

Bron öppnas inledningsvis endast  med fyrfilig körbana, slutet av 2019 blir det även en dubbelspårig järnväg som ska läggas till. Putins talesman Dmitry talade om en betydelsefull dag och att  bron kom till av ett personligt initiativ från presidenten Putin.

Bron som förbinder Krim med den motsatta södra halvön är längre än Vasco da Gama-bron i Lissabon och därmed den längsta bron i Europa. År 2016 tillhandahöll den ryska regeringen 228,3 miljarder rubel (sedan 2,9 miljarder euro) för huvudprojektet och öppningen av bron planeras ske senast i slutet av 2018.

Många länder i Europa ser Krim som en del av Ukraina än, och enligt Ryssland byggs bron för att underlätta transport av förnödenheter som på så sätt sänker priserna för befolkningen.

Krim införlivades i mars 2014 efter en folkomröstning från Ryssland som på sätt beslöt att införliva delar av halvön. medan regeringen i Kiev och väst talar om en bilaga som bryter mot internationell rätt och fortsätter att betrakta Krim som en del av Ukraina. EU och USA införde sanktioner mot Moskva för annekteringen, rapporterar AFP.

Mer info om bron på wikipedia >>


Foto: CC BY 4.0
Källa: t-online.de, AFP

 

Relaterade artiklar

Translate »
Close