NyheterPolitikVärlden

Nordkorea hotar att avbryta möte med USA

på grund av de militära övningarna med Sydkorea

Nordkorea

Nordkorea meddelar att det har avbrutit ett toppmöte med Sydkorea och hotar att avbryta sitt möte med USA över dom amerikanska militära övningarna med Sydkorea.

KCNA, Nordkoreas statliga mediastation hävdar att militärövningarna är en repetition för en eventuell invasion av landet.

”Denna övning som riktar sig mot Sydkorea och är en utmaning mot Panmunjom-deklarationen och är en avsiktlig militär provokation som strider mot den positiva politiska utvecklingen på Korea halvön, säger KCNA, enligt Yonhap News.

”USA måste även noggrant överväga det planerade toppmötet efter denna provokativa insats som gemensamt drivs mot de Nydkoreanska myndigheterna.”

Det planerade mötet mellan president Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong Un är i fara, enligt Yonhap News. Trump meddelade förra veckan att det ” förväntade mötet” med Kim ska äga rum i Singapore den 12 juni.

Pentagon bekräftade att den gemensamma militära träningen redan pågår och ”har inte förändrats”.

”Sydkorea (ROK) och USA: s styrkor har för närvarande de återkommande årliga militära övningarna

”Syftet med utbildningen är att förbättra ROK-U.S. Allilansens förmåga att försvara ROK och att förbättra driftskompatibiliteten och beredskapen, sa man i ett uttalandet. ”Vi inte kommer att diskutera detaljer om den defensiva karaktären men de kombinerade övningarna har varit tydliga i många årtionden och har inte förändrats.”

De militära övningar började på fredagen och inkluderade ungefär 100 stridsflygplan av märket F-22, B-52 bombplan och F-15K.

Pentagon har tidigare sagt att den årliga gemensamma övningen kommer att fortsätta trots dom nya tinade spänningarna som finns vid Korea halvön.

 

Skribent: Christian Österman

Foto: Newsweek

Källa: Pentagon, Yonhap News, Fox News

Relaterade artiklar

Translate »
Close