Hälsa & MotionLeva

Fyra orsaker till att kvinnor kan få ont efter sex

Efter en natts god stund med sin älskare kan en bränna kännas som kan bero på att..

En kvinna som har haft sex kan i vissa fall få ont av fyra olika orsaker, bland annat om du som kvinna inte var tillräckligt stimulerad innan sexakten och på så sätt får ont i underlivet beroende på torrhet i underlivet. Men det finns fler orsaker som kan uppstå.

Men om du har ofta ont på grund av torrhet: Försök se till att njuta mycket av förspel, så att din vagina sväller och naturligt smörjer sig själv men det kan påverkas av graviditet, amning och även där du befinner dig i din cykel. Men även glidmedel och andra produkter kan underlätta så tveka inte.

Om sexakten är tuff och långt pågående:
Det är alltid spännande att testa olika positioner men alla kroppar är olika formade och i de akrobatiska övningar man utsätter sig för i det härliga ruset så kan vissa positioner skapa extra tryck mot din vagina och vulva, vilket kan skapa öm känsla i efterhand.

Vad kan göra för att förebygga? Är att din partner får veta hur du vill att han tränger in i den vinkel du föredrar så att bäst komfort uppstår för bägge parter.

En allergisk reaktion
Det är inte en myt, du kan verkligen få en allergisk reaktion mot din partnerns sperma, och i medicinska termer kallas för ”sominal plasma-proteinöverkänslighet” men är väldigt sällsynt men det händer.  Och tyvärr det finns ingen känd metod att testa om man är allergisk emot sperman, men att låta mannen testa kondom för att sedan se ifall problemet försvinner är ett förslag.

Men kvinna kan även få allergi av latexkondomer, doftmedel, smaksatta smörjmedel. Och om du misstänker allergi för detta, så se till att skölj vaginan och se ifall problemet avtar och på så sätt kartlägga vad orsaken kommer ifrån.

 

En Bartholin cyst
I visa extrema fall kan ömhet efter könet bero på en Bartholins cyst- en godartad, vätskefylld tillväxt som blockerar en av de två Bartholins körtlarna som ligger på vardera sidan av slidan.

Dessa tvillingkörtlar utsöndrar vätska för att smörja slidan före samlag. Om en Bartholins cyst är svullen, känner du bara sveda på ena sidan, och du kanske ser en liten bollformad tillväxt precis innanför vaginala öppningen.

”Om en Bartholin körtel blockeras kan det bli svullnad”, säger Dr. Moore. ”Men det vore osannolikt att det skulle ske jämnt på båda sidor.”

Om du tror att du har en Bartholins cyst, så är en av rekommendationerna att du sitter i ett varmt badkar, vilket hjälper till att dränera vätskan. Om det inte fungerar, checka in till din gynekolog , för att kirurgiskt tömma cysten.Läs mer här om infektion i Bartholinkörtlarna här >>


 

Källor: Vårdguiden, Health.com

Relaterade artiklar

Translate »
Close