Forskning & VetenskapMotorTeknikTeknik & prylar

Den självkörande bilen tar ditt jobb

kommer självkörande bilar rädda fler från dödsolyckor i trafiken?

Snart är framtiden här på allvar inom bilvärlden, då talar vi om  ”självkörande” bilar som är på stark frammarsch  där många tror att det blir lösningen på miljöproblem eller att det kommer rädda fler från dödsolyckor i trafiken.

Stora företag planerar inköp av självkörande bilar, exempelvis har taxibolaget ”Uber” bestält över 100 självkörande bilar från det Kinesiska företaget Volvo (fd Svenskt företag).

Och tanken är att ersätta taxichauffören och ha flexibla bilar för kunder och ökad trygghet.  Men givetvis är det mestadels ekonomiska intressen bakom utvecklingen då man tror att självkörande bilar kan spara in i USA över 600 miljarder dollar per år.

Men utmaningar har det funnits gott om. Exempelvis har en kvinna nyligen dött i USA pågrund av en självkörande bil som tappade kontrollen under en testkörning. Kritiker anser att det är för tidigt att släppa ut bilar på gatorna om systemen inte är tillräckligt robusta mot attacker från hackers om bilen är uppkopplad mot nätet.

De kommer dröja ett tag innan det finns hundra procent autonoma självkörande bilar kanske runt år 2020-2025 som tidigast. Dagens bilar som är självkörande har alltid en förare bakom ratten.
Vad man bär sätta i jämförelse är att dagens bilolyckor orsakas till 81% av den mänskliga faktorn*

Bilar som Waymo från Google eller Volvo, Tesla företaget Google har legat långt fram i att ta fram prototyper för självkörande bilar. Googles bil ”Waymo”  har börjat säljas till privatkunder. Och Volvo har självsäkert sagt att de kommer konstruera självkörande bilar som orsakar noll dödsolyckor senast år 2020.

Se filmen om framtidens bilar:

Info:

Uppgift om 81% bilolyckor orsakad av den mänskliga faktorn är data från USAs transportmyndighet.

 

Relaterade artiklar

Translate »
Close