Forskning & VetenskapGranskningKrönika

Terroristorganisationen som har blivit en farlig ideologi

Islamiska staten på arabiska Ad-dawla al-islamiyya eller Daesh

ISIS är känd för sin extrema tolkning av sharialagar där man avrättar de som inte delar deras tro, kidnappar kvinnor och barn som de sedan har som sina sexslavar eller leksaker.

FN:s barnrättskommitté har även fördömt deras systematiska torterande och dödande av barn. Bland de etniska och religiösa grupper som utsatts för övergrepp finns assyrier/syrianer, druser, kristna, kurder, mandeer, shabaker, shiamuslimer, turkmener och yazidier.

Även traditionella sunnimuslimer inklusive utövare av sufism som motsatt sig ISIS härjningar har drabbats av vedergällningsattacker.

Enligt en studie gjord av Världsbanken med hjälp av persondata från 3 803 ISIS medlemmar som läckts ut, kan man konstatera att utländska rekryter till ISIS är relativt rika och välutbildade.

ISIS rekryterare frågade även vilken roll dom hoppades få inom terroristorganisationen och dom som ville vara administratörer eller ”självmordsbombare” ökade med utbildningsgrad noterar forskarna.

Vilket indikerar direkt att fattigdom inte är den drivande kraften bakom radikalisering förutom de personer som kom ifrån länder som Afrika och Mellanöstern där såg man att  rekryterarna låg på ca 15% analfabeter och ca 69% med minst en gymnasieutbildning.

Om vi nu ska kunna bli seriösa med förebyggande åtgärder mot våldsbejakande extremism behöver vi få till en bättre förståelse för och varför folk och samhällen stödjer extremistiska grupperingar

Även om extremism gör internationella rubriker så är all extremism ett lokalt problem, det har även många analytiker påpekat.

Stödet från våldsamma extremistiska grupper kan skifta ofta och även mycket snabbt.

Det faktum att det internationella samfundet spelar en viktig roll i denna utveckling visar att uppmuntrande regeringar som tar itu med problem och klagomål snabbt visar positiva effekter och där med mindre extremism.

Man måste även belysa att pengar endast är en liten del i att människor går med i våldsamma eller extremistiska grupperingar.

Dock kan man inte utesluta att de ekonomiska faktorer som erbjuds är attraktiva för människor som är ekonomiskt utsatta som till exempel ensamstående föräldrar, unga eller de som bor i ett utanförskapsområde där religösa eller kulturella skillnader utgör en samhällskrock.

Jacob Shapiro, docent i politik och internationella frågor på Princeton University, har forskat fram att fattigare pakistaner ogillade våldsamma extremistiska grupper mer än medelklassen.

Man experimenterade även med medelklassindivider för att få dom att känna sig fattigare vilket gjorde att de blev mindre benägna att stödja våldsamma organisationer.

Jobbprogram hindrar inte heller människor från att gå med i våldsamma grupper och det finns heller inga avgörande kopplingar mellan anställning eller arbetslös för att man ska begå våldsbrott.

Sociala nätverk lurar människor både in i våldsamma extremistiska grupper och även skyddar mot det.

Alla som varit unga vet om att man brukar göra vad vännerna gör, just på grund av en känsla av en social koppling, men i bräckliga eller marginaliserade grupper finns det ofta lite eller inga möjligheter till meningfulla uttryck.

Chefen för Europols center för kontraterrorism, Manuel Navarrete, uttalade i en intervju i november 2016 att den viktigaste rekryteringsfaktorn för ISIS sympatisörer i Europa är religiös inspiration.

Därefter har ISIS rekryteringsmaterial ändrats till att lägga större vikt på bristerna på misslyckad integration.

ISIS terroristceller i Europa har kapacitet att utföra nya terrorattentat. Av Europols gränsöverskridande arbete mellan de europeiska polisorganisationerna gällande terrormisstankar ökade 2016 från en andel på 3-4% till en andel på hela 11%

Hotet i Europa är betydande och tar många former, fler än 20 incidenter skedde 2017 och bara för några dagar sedan var det ett nytt terrordåd i Paris, det sker allt från välplanerade attacker så som i Barcelona och Stockholm till mindre och oförberedda händelser.

ISIS tränar även upp barn att bli nästa generations terroristceller vilket utgör ett säkerhetshot mot hela Europa.

Det finns dessutom ensamma aktörer eller små grupperingar som är en allvarlig risk mot alla som inte följer ISIS extrema tolkningar, där även andra muslimer är mål för ISIS attacker just på grund av att dom inte följer deras extrema tolkningar av sharialagar.

ISIS fortsätter även att uppmuntra och övertala muslimer att bli terrorister och att begå jihad genom lone wolf attacker med bilar, knivar och skjutvapen.

Idag har det gått så lång i hela Europa att ingen går längre säker för terroristorganisation ISIS, dom är inte längre bara en terrorismgruppering utan dom har även blivit en extremistisk ideologi precis som wahhabismen eller salafismen.

Skribent: First Response & Security Consulting

Foto:Plebs

Relaterade artiklar

Translate »
Close