KulturLitteratur

Låt verkligheten rämna – Romanen ”Döden är bara början” släpps idag

Gör dig redo för att låta verkligheten rämna, idag släpps romanen ”Döden är bara början” av Fria Ligan förlag. Den suggestiva skräckromanen utspelar sig i samma värld som rollspelet KULT och är skriven av originalförfattarna till spelet. Med romanen debuterar Gunilla Jonsson och Michael Petersén som skönlitterära författare.

Romanen ”Döden är bara början” gläntar på dörrar mot en verklighet som mänskligheten har valt att glömma. Med romanen sällar sig författarna till den nya svenska skräcktraditionen sida vid sida med författare som John Ajvide Lindqvist, Mats Strandberg, Anders Fager och Madeleine Bäck.

OM BOKEN

Berlin sommaren 2017 är en stad där verkligheten börjar rämna. I ett kulturhus i Kreuzberg gjuter skulptören Amanda svarta betongsuggor som vaknar till liv i ateljén. Eller är det barndomens hallucinationer som kommer tillbaka? Amanda tittar ut genom fönstret och anar en annan stad bortom de nyputsade fasaderna.

Samtidigt söker Svetlana allt mer desperat efter sin försvunna syster. Hon hör rykten om misshandel och hittar en spionapp i systerns mobil.

Clive drömmer att han vadar genom taggtråd i helvetet. Han dricker för att glömma och vägrar träffa sin dotterdotter, rädd att hon ska se hans demoner. Sonen Harlan börjar ställa besvärliga frågor och Clive fattar ett ödesdigert beslut.

Clives hänsynslöshet och Amandas konstverk gläntar på dörrar mot en verklighet mänskligheten har valt att glömma. En gyllene skalbagge klättrar upp mot taket i Hauptbahnhof. Någonstans i den stora staden öppnar sig ett torg mellan grustäckta ruinberg. Och under villorna vid en badsjö leder vägar ner mot helvetets brinnande slätter.

OM FÖRFATTARNA

Författarna Gunilla Jonsson och Michael Petersén är legendariska i rollspelskretsar både i Sverige och internationellt. Nu debuterar de som skönlitterära författare med ”Döden är bara början” på Fria Ligan förlag. Författarparet har skrivit tillsammans sedan 80-talet och är skaparna av rollspelet Mutant som utspelar sig i Sverige efter den stora katastrofen och det ockulta rollspelet KULT samt ett flertal äventyr till olika rollspelsvärldar. De har varit aktiva i rörelsen för att ge fantastik-litteratur en plats i det offentliga samtalet. Sedan 25 år tillbaka  arbetar författarparet på Science Fiction Bokhandeln, Sveriges största specialistbokhandel för fantastik.

OM ROLLSPELET

När KULT släppes av Äventyrsspel 1991 representerade det ett paradigmskifte i rollspelen. Spelet riktade sig till vuxna och representerade inte längre den klassiska kampen av gott mot ont. Istället presenterades en nutida värld där mänskligheten var fångad i en illusion som höll på att rämna. Spelet innehöll filosofiska och religiösa frågeställningar parallellt med ett mörkt världsbygge och ett ifrågasättande av vad som var gott och ont. Utomlands blev spelet en stor framgång och KULT har släppts i USA, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien. Idag räknas spelet som ett av Sveriges största rollspel internationellt.

Titel: Döden är bara början
Författare: Gunilla Jonsson, Michael Petersén.
Genre: Skönlitteratur, spänning, skräck
Förlag: Fria Ligan
Releasedatum/recensionsdatum: 2018-04-24
ISBN: 9789187222863

 

Skribent: Mattias Mattias Wåhlin

Tags

Mattias Wåhlin

Ansvarig för lokala tidningar
Translate »
Close