NäringslivPolitikVärlden

Iran byter dollar mot euro på grund av dom politiska spänningarna

Irans fejd med USA kommer att bli värre efter att Teheran tillkännagav i veckan att dom kommer att börja rapportera sin valuta i euro i stället för dollar, som en del av att minska beroendet av den amerikanska valutan på grund av dom politiska spänningarna med USA.

Centralbankchefen Valiollah Seif sade förra veckan att högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei välkomnar förslaget om att ersätta dollarn med euron i utrikeshandeln, eftersom ”dollarn inte har plats i våra transaktioner idag”.

Iran gör knappast någon handel med USA på grund av årtionden av ekonomiska sanktioner.

Den viktigaste handelspartnern är UAE, som står för cirka 24 procent av all iransk import och export sedan kommer Kina dom ligger inte långt bakom på 22 procent, följt av Turkiet, Indien och EU som står för cirka sex procent av Irans handel.

Irans ledare har hotat att byta dollarn för en annan valuta. Övergången mot euron blev brådskande efter att Donald Trump beslutat att inkludera Iran på  listan över muslimska länder som är förbjudna att komma in i USA.

Hotet om ytterligare amerikanska sanktioner har destabiliserat Irans valutamarknad de senaste månaderna. Banktransaktioner med dollarn är redan svåra för Iran.

Sanktioner har gjort amerikanska banker ovilliga att göra affärer med Teheran Utländska företag kan utsättas för sanktioner om de gör iranska avtal i dollar, även om verksamheten omfattar icke-amerikanska filialer.

Enligt Reuters har Ali Khamenei välkomnat beslutet att ersätta dollarn.

 

Foto: Ummid

Skribent: Christian Österman

 

Försvara dig i trängda situationer!

Relaterade artiklar

Translate »
Close