LevaMat & Bak

Hur många har hört talas om maträtten Klådda

Maträtten har sitt ursprung i Östra Blekinge där det är en älskad maträtt sedan gammalt och mycket bland skolelever.

Man kan beskriva Klådda som en Kroppkaks paj och kan räknas in som husmanskost och lika svenskt traditionell som Kroppkakan.

Recept på Klådda

8-10 personer

Servera med skirat smör, rårörda lingon (vanliga lingon går också bra) och gräddmjölk som lite sås.

3 kg riven potatis

0,5 L mjölk

2 dl vetemjöl

25 g margarin

salt

Fyllning:

800 g färskt sidfläsk

2 gula lökar

salt

kryddpeppar

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Riv potatisen (gärna i matberedare) medelgrovt
  3. Lägg över potatisen i en sil så att lite av vätskan rinner av i ca 5 min.
  4. Lägg potatisen i en väl tilltagen skål och blanda sedan ner mjölk, mjöl och salt.
  5. Skär fläsket i små tärningar och hacka löken.
  6. Blanda fläsket med löken och kryddorna.
  7. Lägg hälften av potatismassan i botten på en smord form.
  8. Lägg sedan ut allt fläsk över potatisen (jämnt fördelat)
  9. Ta nu resten av potatisen och lägg över fläsket.

 

Grädda i ugnen i ca 15 min. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 1 timme.

Skribent: Maria Österman

Självförsvarskurs för Kvinnor och tjejer

Relaterade artiklar

One Comment

  1. Herregud vad gott klådda är. Snålvattnet rinner till nu.
    Iofs tycker jag att mammas kroppkakor är godare, men klådda kan man göra själv.

Translate »
Close