Leva

Björkens hemligheter

Bladen kan ätas färska som sallad, eller kokta som utfyllnad i paj, soppa etc. Bladen kan även torkas och användas som bas i sällskaps te tillsammans med exempelvis svartvinbärsblad, hallon eller blåbär.

De nyutvecklade bladen är bäst att använda.

BARK

Det inre gröna skiktet av innerbarken kan används till stärkande varm dryck, efter det att ytterbarken skrapats av. Innerbarken kan användas året om, men det är lättast med unga grenar på våren. Skär barkstrimlorna i små bitar och koka dem i 15 minuter i vatten.

KNOPPAR

Knopparna är mycket fiberrika och kan användas som utfyllnad i matlagning under vinterhalvåret (oktober-maj).

SAV

Tidigt om våren när tjälen släpper (mars-april) kan björken tappas på sav. Björksav används som måltidsdryck, kokas ner till sirap eller jäsa till björksavsmjöd.

Hemgjord Björksnaps

Fantastisk god snaps med dina egna plockade björklöv som smaksättning. Det krävs lite tid för smakerna att bekanta sig med varandra, men när den väl är klar har du en intensiv och smakrik snaps att avnjuta.

Detta är en kraftig essens som används för smaksättning av okryddat brännvin. Ca 5 cl essens till 75 cl sprit brukar vara lagom. Den kräver ett halvårs lagring men står sig sedan i flera år.

Ingredienser

Späda nyplockade björklöv.

70 cl okryddat brännvin

Gör så här:

Plocka löven precis när björken slår ut. Fyll en 70 cl flaska med löv och fyll på med brännvin. Förslut.

Låt stå i 6 månader. Sila. Använd som Essens.

Skribent: Maria Österman

Självförsvarskurs för Kvinnor och tjejer

Relaterade artiklar

Translate »
Close