Leva

Älskade Kirskål

Varje år glädjer vi oss åt att se den första kirskålen titta fram. Det betyder att vi kan börja njuta av en riktig favoritgrönsak! Den är faktiskt inget ogräs, utan en förvildad matgrönsak som förr i tiden odlades bland annat i klosterträdgårdar.

Till er som har kirskål i trädgården: grattis! Ni behöver aldrig mer köpa spenat.

Grönsaken som blev ogräs

Sedan kirskålen förvildades har den spritt sig över nästan hela landet. Du hittar den ofta i trädgårdar eftersom den trivs på skuggig, bördig kulturmark. Den är flerårig och hör till de flockblommiga växterna. I det här släktet ingår bland annat morot och hundkäx, men här finns även några av våra giftigaste växter: odört och vildpersilja. Det är tur att kirskålen är lätt att skilja från sina giftiga släktingar. Den har nämligen en alldeles egen form på bladen, som är två gånger trefingrade med breda, spetsiga, tandade småblad.

Den brer ofta ut sig i gigantiska bestånd, så det är lätt att plocka ihop stora mängder på kort tid. Nu på våren smakar de späda ljusgröna plantorna som bäst och kan ätas färska som de är. När de växer sig större får de en beskare smak och även en lätt laxerande effekt om man äter för mycket av dem. Som tur är kommer det nya små plantor hela tiden, så kirskål går att skörda ända till hösten.

Det bästa med kirskål är att den helt kan ersätta spenat! Du kan plocka ihop flera liter nu på våren, förvälla och frysa in i små portioner att njuta av hela året.

Små tarteletter med kirskål, lök och soltorkade tomater

8 stycken á 10 cm

Fyllning:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
50g kirskål
100g färska champinjoner
5 bitar soltorkade tomat
1,5 dl riven ost
1 rulle smördeg

Stanning:

2 ägg
1,5 dl syrad grädde
salt, peppar, persillade

  1. Hacka löken och låt den mjukna i smör på medelvärme i en stekpanna. Pressa i vitlöken och ha ner hackad kirskål. Salta och peppra. Stek under omrörning några minuter så kirskålen får mjukna lite.
  2. Riv osten och hacka de soltorkade tomaterna.
  3. Platta ut smördegen i smörade små formar – exempelvis silikonformar, stora muffinsformar eller pajformar med löstagbar botten.
  4. Vispa ihop ägg, syrad grädde och kryddor. Slå stanningen över varje paj, men inte hela vägen upp – då rinner det över när de gräddas. Ställ in i 200°C i 20-30 minuter. Täck med ett lager aluminiumfolie om pajerna börjar bli brända på ytan.

Skribent: Maria Österman

 

Utbilda dig i Hlr med Hjärtstartare!

Relaterade artiklar

Translate »
Close