Annat & UppsnappatIntressant

Veckans uttryck ”Varför säger man ”fy sjutton”?

Varje vecka ger vi på Kronbladet oss ut och frågar efter svaret på varifrån olika uttryck kan komma ifrån, denna veckas uttryck och fråga är ”Varför säger man ”fy sjutton”?

Jag frågade Benny 40 år och lagerarbetare från Märsta som svarade:

-Jag tror att det är en mildare svordom för ”fy fan”.

Mickael Andersson 35 år, personlig assistent från Nynäshamn svarade:

-Jag har faktiskt ingen aning men det är nog ett väldigt gammalt uttryck.

När jag sedan frågade Martina Skog 52 år, lärare från Tyresö lös svaret:

-Jag tror att det har med siffran sju och något historiskt att göra men jag vet inte vad.

Eftersom jag själv inte har någon som helst så fick jag forska på internet eftersvaret och har då fått fram detta:

Talet sjutton används på flera sätt där det inte anger en exakt mängd. Det kan ibland uttrycka ett stort, obestämt antal, men det används också som ett förstärkningsord eller kraftuttryck som i exemplet fy sjutton. Det finns många liknande, som sjutton gubbar.

Räkneord har i själva verket ofta en betydelse långt utöver den siffermässiga, och detta sedan mycket lång tid tillbaka. Innebörden har varit magisk och helig. Laddningen i sjutton hänger ihop med den speciella innebörden i sjutalet, vilken i sin tur går tillbaka på forna tiders uppfattning om sju planeter. Hos många folk var planeterna gudamakter med stor inverkan på det världsliga livet.

I Bibeln är talet sju rikligt förekommande och det återfinns i många sammanhang med vitt skilda innebörder: de sju dödssynderna, sjusovare, sjunde himlen och så vidare.

Andra tal med stark symbolisk laddning är tre (den heliga treenigheten till exempel) och fyra (väderstrecken bland annat). Additionen 3+4=7 bidrar därför också till sju-talets laddning.

Mattias Wåhlin
Tags

Mattias Wåhlin

Ansvarig för lokala tidningar
Translate »
Close