IntressantKrönikaKul

Mindre trist att vara extremist

En dag bestämde jag mig att denna dag inte skulle bli som alla andra dagar. Jag skulle köpa mig ett pack med cigg, klä mig i rosa, fläta håret i två flätor och bege mig i detta pinsamma tillstånd till stan.

En vän sa nämligen att om man klär sig annorlunda beter sig människor annorlunda emot en och jag borde sluta klä mig i svart och prova rosa.

Så där gick jag i mitt rosa tillstånd när en bil svepte förbi på ljusa dagen och på öppen gata. Den stannade och fönstret vevades ned. Föraren bad om en cigarett. Detta var inte som alla andra dagar så han skulle få sin cigarett eller kanske två.Föraren sa att han även ville att jag skulle göra han en tjänst. Vadå sa jag?
Han svarade att han skulle älska om jag spottade på honom.

Jag svarade att nej det gör jag helst inte. Han svarade att jag skulle få 200 kr för det. Jag sade nej.
Han höjde priset till 400 kr. Jag tackade nej. Vi kom upp till ett belopp på runt 1200 kr. Jag tänkte att det kan inte vara möjligt men det skulle klart göra dagen annorlunda. Jag är dock inte naiv, tänkte jag, så jag bad han att visa pengarna och ge dem i handen på mig. Det gjorde han.

Vart vill du ha den frågade jag. Han skulle ha den i ansiktet sa han bestämt. Det fick han och för detta hade jag kammat hem de lättaste 1200 kr någonsin tänkte jag.

Han såg fantastiskt nöjd ut. Började känna  att någon blick från en fotgängare började bränna i mig lite. Frågor började dock att bubbla fram i huvudet.  Jag frågade om han lever så här, om detta är vad han gör om dagarna? Nej, sa han och tillade att han har ett seriöst jobb och annars gillar han att gå ut med vänner och dansa.

Snabbspolning framåt…
Jag sitter hemma och känner att jag börjar bli rastlös. Jag bestämmer mig att dra till puben. Sätter mig och beställer en öl. Snart kommer två killar som sätter sig bredvid mig.

De berättar hur besvärade de är av alla dessa judar. Riktigt jobbiga judar som ställer till det med allt. Jaha sa jag? Har man ställt till det med nåt? Alltså vi är inte emot alla judar, sa dem. Jag verkar vara ok..Nåt kanske vi kommer överens om sa jag.

Det är riktigt för jävligt med danstillstånd, är det inte? De instämde.
De fortsatta att ha sina diskussioner om de jobbiga typerna. Då kommer en av vakterna fram och sa att vi skulle gå ut för vi är för fulla..Vadå säger jag? Jag har ju bara tagit en öl och jag känner inte ens dessa personer? Nu hade jag tydligen blivit högerextrem.

Snabbspolning längre framåt..
Nu hade jag grubblat över något lite för länge hemma kändes det som. Jag måste dra ut. Jag kommer fram till ett ställe på medborgarplatsen där jag hittar en tom stol, sätter mig och beställer en öl för sjutton.

En snubbe ställer sig bredvid mig och beställer en öl han också. På något sätt blir jag bjuden att sitta vid hans bord med hans vänner. De berättar att de diskuterar om vad fascism är, att deras kompis kallar allt för fascism och de berättar att de jobbar på antirasistiska Expo.

En av dem påpekar att jag ser arisk ut. De frågar vart jag står politiskt och jag påpekar att om alla är högerextremister är jag säkerligen det också.

Nej då, sa en av dem. Du är inte högerextremist och de påpekade att de inte är speciellt vänsterextrema de heller samt att det finns problem inom vänstern med antisemitism. Det gör det.

Jag sa att det kanske finns något vi kan komma överens om?..Är det inte för jävligt med danstillstånd frågar jag? De instämde helhjärtat. Sedan kom en av pubens personal med tydligt utseende från Mellanöstern och verkade tycka det var dags att gå.

En av herrarna på bordet hade tydligen blivit överförfriskad och kallat honom för fascist. Så nu hade jag troligen blivit associerad som vänsterextremist. Jag frågade honom om det inte är för jävligt med danstillstånd?..Han blängde på mig argt och utan medhåll.. Vilken pervers vänsterextremistfascist!

 

Foto: prozeny

Skribent: Sara Danielle Libermann


Försvara dig i trängda situationer!

Sara Danielle Liberman

Sara my life

Relaterade artiklar

Translate »
Close