NyheterVärlden

Nätverk gripna låg bakom smuggling av migranter

Migranter från Afghanistan, Irak, Pakistan och Syrien har betalat upp till 7 000 euro för att smugglas in i Europeiska unionen av organiserade brottslighetsgrupperingar.

Den organiserade brottsutredningsgruppen som samordnades av Pakistan med hjälp av Rumänien och även andra medborgarländer, man har sett att sedan juli 2016 smugglade man migranter i bilar och lastbilar till EU via Balkan.

Österrikiska och rumänska brottsbekämpande myndigheter arresterade 10 misstänkta från den brottsliga gruppen i samtidiga operationer den 9 april totalt så söktes det av 19 lokaler i Rumänien och 5 lokaler samt ett fordon i Österrike. Kontanter, dokument och mobiltelefoner togs på det gemensamma tillslaget som samordnades av Eurojust och Europol.

Man tror att samma nätverk ligger bakom smuggling av mer än 180 invandrare till och inom EU. I april 2017 avlyssnade man flera medlemmarna i kriminella grupperingar i Nădlac vid den rumänsk-ungerska gränsövergången.

Hittills år 2018 har brottsbekämpande myndigheter avlyssnat 21 olagliga gränsöverskridande aktiviteter och i genomsnitt fan man 17 invandrare per genomsökning av olika platser.

Den organiserade brottsgruppen var starkt strukturerad och de misstänkta hade speciella roller och ansvar som till exempel att hitta potentiella invandrare på asylcenter, bostäder för att sedan smuggla in dom i EU: s gränsområden.

Gruppen skulle  transportera migranterna huvudsakligen till Österrike och Tyskland, men också till Frankrike och Italien.

Europol samordnade utredningen, som var en del av en operativ arbetsgrupp och fick stöd från Slovenien och Eurojust, som även erbjöd rättsligt samarbete som en del av ett gemensamt utredningsgrupp.

Källa: Europol

Skribent: Christian Österman


Försvara dig i trängda situationer!

Relaterade artiklar

Translate »
Close