Annat & UppsnappatIntressantTänkvärt

Fredagen den trettonde en otursdag

I början av 1300-talet smidde Frank­rikes kung Filip den sköne en ondske­full plan. Kungen stod i bottenlös skuld till de mäktiga tempelriddarna som under kors­tågen i Mellanöstern hade blivit makalöst rika.

Kungen sökte nu ett sätt att bli av med sina kreditorer.

Fredagen den 13 oktober år 1307 slog Filip till och lät arrestera tempelriddare över hela Frankrike. Kungens ursäkt var påhittade rykten om att tempelriddarna under sin vistelse i Mellanöstern hade börjat tillbe hedniska avgudar.

Filip hade inga bevis, men genom tortyr lyckades kungens män tvinga hundratals riddare att erkänna sig skyldiga till kätteri. Samtidigt tvingade kungen påven Clemens V att stötta processen mot riddarna och upplösa orden.

År 1314 brändes tempelriddarnas siste stormästare Jacques de Molay på bål i Paris.

Videon från youtube saknar Svensktext

En annan hypotes grundar sig på att Jesus hade tolv lärjungar, och när Jesus förråddes var Judas Iskariot den trettonde vid bordet. Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns sammanlagt tretton personer och att Jesus korsfästes och dog på långfredagen.

Vidare finns i den nordiska mytologin en berättelse om hur svekets och ondskans gud Loke kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil

Fredagen betraktades i det gamla bondesamhället som ett slags helg- och vilodag en dag som var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt. Det var också olämpligt att starta en resa, särskilt en längre mer äventyrlig resa, särskilt till sjöss. Talet 13 betraktas som ett magiskt tal inom folktro och magi.

Foto: Youtube

Skribent: Christian Österman


Försvara dig i trängda situationer!

Relaterade artiklar

Translate »
Close