LevaMat & Dryck

Enkla kyckling & grisspett

 

Har du inte tagit fram grillen ännu är det hög tid att göra det nu. Många tycker det är krångligt att grilla mat men faktum är att det är ungefär som att steka på spisen. Precis som man inte ska hårdsteka maten ska man inte heller hårdgrilla så att köttet blir torrt och bränt.

Dessutom smakar den där korven, hamburgaren eller grönsakerna alltid lite godare om de grillats i en kolgrill.

Det är inte heller särskilt krångligt att göra sin egen marinad! Det du egentligen behöver är matolja och soja som bas. Därefter väljer du kryddor efter tycke och smak. Exempelvis chilipulver och vitlökspulver brukar ge en god smak på köttet.

Något som brukar uppskattas är grillspett. Det är enkelt att göra och tar inte särskilt lång stund att tillaga.

För fyra portioner grillspett behöver du följande:

900 gr kött. Jag brukar blanda hälften kycklingfileér och hälften griskött som exempelvis fläskytterfilé.

12-16 st grillspett i trä

0.5 dl olivolja

0.5 dl soja

1 tsk grillkrydda

Börja med att skära köttet i långsmala bitar och rör ihop marinaden. Lägg köttet i marinaden och låt stå en timme i kylskåp. Rengör grillgallret och smörj in det med matolja. Glöm inte att lägga själva grillspetten i blöt om de är av trä.

Tänk på att man bör tända grillen en halvtimme innan själva grillningen av köttet. Ett tips gällande grillning av kyckling är att lägga köttet i mitten för att sedan lägga på locket. När kycklingen börjar bli färdig kan man grilla den direkt över glöden för att få en fin grillfärg.

Servera det grillade köttet med tzatziki eller med god grillsås, eller varför inte både ock?

Foto: Pixabay

Skribent: Lovisa Ulrika Ekdahl

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close