LevaMat & Bak

Grilla pizzan

Grilla pizzan? Varför inte! Med de rätta knepen och lite förberedelser är det ingen konst att lägga pizzan på grillen. Perfekt som förrätt i väntan på huvudrätten eller som en hel middag. Gå loss med olika läckra toppings och bjud in till en glödande god pizzafest!

Detta recept blir 4 pizzor som man kan toppa med olika tillbehör. Vi gjorde fyra olika sorter, och dessa har jag listat nedan. Man kan förstås se ingredienserna som inspiration och kombinera dem som man vill. Är det någon man inte gillar tar man bara bort det eller byter till något annat.

Pizzadeg (till 4 pizzor):

25g jäst
0,5 + 3,5 dl vatten (fingervarmt)
2 msk + 9 dl vetemjöl special
1,5 tsk salt

Pizzatopping 1:

2 rödbetor
75g fetaost
125g mozzarella (1 bit)
1/2 rödlök
olivolja
några nävar rucola
0,5 dl saltrostade pumpa- och solrosfrön
balsamico
torkad oregano
salt, peppar
vitlöksdressing: 1 vitlöksklyfta, smör, persillade, creme fraiche, salt och peppar, vatten

Pizzatopping 2:

2 rödbetor
75g fetaost
125g mozzarella (1 bit)
1/2 rödlök
75g ansjovis
1 näve rucola
0,5 dl saltrostade pumpa- och solrosfrön
5 tsk bearnaisesås
några nävar rucola
balsamico
torkad oregano
salt, peppar

Pizzatopping 3:

1/2 röd paprika
1 färsk tomat
1/2 gul lök
1 dl strimlad påläggsskinka
1 dl strimlad påläggskorv
125g mozzarella (1 bit)
5 tsk bearnaisesås
några nävar rucola

Pizzatopping 4:

1/2 röd paprika
1 tomat
1/2 gul lök
1 dl strimlad påläggsskinka
75g fetaost
2 dl riven ost
balsamico
torkad oregano
några nävar rucola
salt, peppar
vitlöksdressing: 1 vitlöksklyfta, smör, persillade, creme fraiche, salt och peppar, vatten

1. Lös upp jästen med en halv deciliter fingervamt vatten i en stor bunke. Rör i mjölet och täck sedan bunken med plastfolie. Ställ på en plast utan drag och låt det stå i 30 minuter.

2. Ha i ner fingervarmt vatten i jästblandningen och och salt. Ha sedan i lite mjöl i taget tills degen tagit upp det – använd gärna en hushållsassistent eller elvisp med degkrokar. Kör degen med maskin i 10 minuter eller knåda den för hand i 15-20 minuter. Täck igen med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar.

3. Dela degen till fyra delar och knåda ut varje degbit på mjölat bakbord. Kavla ut till fyra pizzabottnar och lägg varje botten på bakplåtspapper.

4. Lägg stenen i en grill med lock och se till att grillen kommer upp i 250 grader. Förbered toppingen. Lägg pizzabottnen på stenen och strössla över topping och ringla över lite olivolja – spara eventuell rucola, torkad oregano, frön, såser och balsamico till efter pizzan är färdiggrillad. Lägg på grill-locket och låt pizzan grillas i cirka 8-10 minuter.

Tags

Mattias Wåhlin

Ansvarig för lokala tidningar

Relaterade artiklar

Translate »
Close