Hälsa & MotionLevaMat & Bak

Ta nytta av den Vackra Maskrosen

Maskrosen ses som ett ogräs och ett gissel av många men det har inte alltid varit så, med de här tipsen kanske maskrosen kan återfå sin ställning som nyttoväxt i vår flora.

Maskros i en utrensningskur stärker njurar och lever.

Bladen är lite beska men kan användas färska som sallad (utmärkt substitut för ruccula), tillsammans med annan sallad eller ihop med vinägrett, pesto eller boosta en smoothie.

Blommorna är söta och goda och kan jäsas till ett välsmakande maskrosvin. Av blommorna kan man även koka maskrossirap, som har en honungsliknande smak och därför fungerar utmärkt som ”veganhonung”. Man kan göra marmelader och saft.

Rötterna kan användas som utfyllnad i gratäng, biffar, paj, rårakor etc. Kokta och malda rötter kan även användas som utfyllnad i bröd för att göra det mer poröst. Roten är dock mycket besk och bör därför kokas av, helst ett par gånger, innan anrättning. Rostad maskrosrot kan (som cikoria, kvickrot, ekollon och snärjmåra) fungera som koffeinfritt kaffesubstitut.

Maskrosmarmelad

Du behöver för 5 dl marmelad:

4 dl vatten

5 dl maskrosblomblad (bara de små gula blombladen, inte hela knoppen)

5 dl syltsocker

1 tsk rivet citronskal (valfritt)

Gör så här:

Koka upp vattnet och häll det över de gula blombladen. Låt dra i ca 20 minuter.

Häll blomblad och vatten i en nätsil, placerad över en tjockbottnad kastrull. Tryck ut så mycket vätska som möjligt ur blombladen med baksidan av en sked.

Blanda vätskan med socker och koka upp. Låt sjuda i ca 2 minuter eller tills sockret har löst sig.

Ta bort kastrullen från värmen och rör ner citronskal. Skumma noga.

Häll upp marmeladen på väl rengjorda och varma glasburkar. Förslut direkt och förvara svalt.

Maskrosvin

3 l avstjälkade maskrosblommor

3 ½ l vatten

1 ½ kg strösocker

3 citroner

Tillagning:

Plocka blommorna en solig och varm dag när de är som störst. Nyp av stjälken under blomman.

  1. Koka vattnet.
  2. Lägg maskrosorna i en hink och slå över det kokande vattnet. Låt stå övertäckt i ett dygn.
  3. Sila av blommorna och häll tillbaka vätskan i hinken.
  4. Tillsätt strösockret och rör om ordentligt.
  5. Tvätta och skiva citronerna, lägg dem i hinken.
  6. Täck över med en handduk och låt stå ungefär en månad.
  7. Citronskivorna flyter lätt upp till ytan, tryck ned dem då och då, annars kan de börja mögla och då måste allt slängas.
  8. När jäsningen har upphört silas citronskivorna av och vinet hälls i en damejeanne.
  9. Låt stå ett år, filtrera, häll på flaskor och korka igen.
  10. Lagra vinet minst ett år.

Sedan 1994 är det lagligt till och med för svenskar att tillverka vin och starköl för eget behov. Maskrosvin kan lagras några år om det står eller ligger svalt.

Lycka till och njut av naturens hälsoskafferi

Foto: News sina

Skribent: Maria Österman

Relaterade artiklar

Kolla också

Close
Translate »
Close