NyheterPolitikVärlden

Det kalla krigets återkomst

Ryssland och USA blockerar varandra i FN: s säkerhetsråd på tisdagen för att motverka internationella utredningar om kemiska vapenattacker i Syrien

Donald Trump och de västerländska allierade diskuterar eventuella militära åtgärder för att straffa Syriens president, Bashar Assad, för en misstänkt påstådd giftgasattack på lördags i en rebellstad som under lång tid hållit ut mot regeringskrafterna.

Donald Trump och de västerländska allierade diskuterar eventuella militära åtgärder för att straffa Syriens president, Bashar Assad, för en misstänkt påstådd giftgasattack i lördags i en rebellstad som under lång tid hållit ut mot regeringskrafterna.

2018 års version av det kalla kriget har sedan länge börjat och omvärlden lägger knappt någon vikt vid det politiska, meningslösa och blodiga kriget som med största sannolikhet kommer skörda fler oskyldiga civila offer.

Trump har reagerat på en varning som kom från Ryssland på tisdagen om att alla amerikanska missiler som avfyras mot Syrien skulle skjutas ner och avfyrningsplatserna skulle markeras in.

Hans kommentarer har ökat rädslan för att konflikten i Syrien för första gången ska eskalera mellan de två världsmakterna som även stöttar motsatta sidor i landets långvariga krig som har ökat instabilitet i hela Mellanöstern.

Rysslands ambassadör i Libanon sade att alla amerikanska missiler som avfyras mot Syrien kommer skjutas ner och det skulle kunna utlösa en stor eskalering av det syriska kriget.

”Ryssland lovar att skjuta ner alla missiler som avfyras mot Syrien. Gör er redo Ryssland, för det kommer, trevligt och nya samt ”smarta!”, Skrev Donald Trump i ett provocerande inlägg på Twitter.

Som svar på detta har Eurocontrol gått ut med varningssignaler av militär åtgärd och larmsignalerna kan tyda på ett ökat spänt säkerhetsläge.

Eurocontrols varning på sin webbplats anger inte varifrån det eventuella hotet om missiler kommer ifrån, meddelandet löd ”På grund av eventuellt flyganfall i Syrien med luft-till-mark och / eller kryssningsmissiler inom de närmaste 72 timmarna, och möjligheten av avbrott i radionavigationsutrustning, måste hänsyn tas när man planerar flygverksamhet i Östra Medelhavsområdet / Nicosia FIR-området ”

 

 

Källa: Eurocontrol, FN: s säkerhetsråd, Twitter

 

Skribent: Christian Österman

Relaterade artiklar

Translate »
Close