Hälsa & MotionLevaMat & Bak

Nyttiga Granskotts Recept

Granens skott kan användas i sallad, som smörgåspålägg och som ingrediens i viltgrytor och annan mat.

Granskott är också en god smaksättare åt olja och vinäger.

Genom att blanda granskott, socker och citron är det möjligt att göra en granskottssirap som användas i te eller som hostmedicin.

 

Granskottssirap

Att göra egen granskottssirap på de där knallgröna, goda små granskotten ger ett fantastiskt välsmakande sötningsmedel fyllt av vitaminer och upplevs som starkt uppiggande. Låt burken med granskott och rårörsocker stå i fönstret i 3-4 veckor och sakta smälta samman till sirap.
Man varvar helt enkelt granskott och rårörsocker i en rengjord burk, sätter på locket och sedan får burken stå i några veckor tills sockret smält. Några gånger i veckan skakar man burken eller rör om med en sked. När sockret smält silas granskotten av och sirapen hälls upp på flaska.


Tips! Om sockret inte smält helt efter 4 veckor så kan man sjuda upp blandningen i en kastrull tillsammans med lite pressad citron och vatten och sedan sila av.

 

Granskottssalt

Granskottssalt har en viss syrlighet och en mild smak av granskog (så klart). Det är gott att ha till t ex vilt, kött, fisk, kokt ägg och potatis. Senast vi bakade surdegsbröd här hemma, så bytte vi ut det vanliga saltet mot samma mängd granskottssalt och det blev riktigt, riktigt gott!

Det är lätt att svänga ihop, får en härlig, limegrön färg och blir en perfekt gå-bort-present. Så här gör du:

Ingredienser:

50% granskott (sett till volym, ej vikt)
50% grovkornigt salt

Gör så här:

  1. Ta bort skräp och smådjur från granskotten men skölj dem inte.
  2. Lägg granskott och salt i en mixer. Kör tills du inte längre ser delar av granskotten utan har ett grönt salt.
  3. Sprid ut saltblandningen på en plåt eller bakplåtspapper och låt det torka. Tryck sönder klumpar efter hand och vänd runt saltet då och då.
  4. Om det bildas hårda klumpar som inte går att trycka sönder, så kan du mortla dem och sedan låta dem torka lite till.

 

När saltet är helt torrt häller du det på täta burkar.

 

 

Glöm inte att vara noga med att följa lagar och regler som finns i allemansrätten

 

Skribent: Maria Österman

 

Relaterade artiklar

Translate »
Close