NäringslivNyheterVärlden

Mark Zuckerberg utfrågad i kongressen

Maria Cantwell en demokrat från Washington, frågade ut Facebooks VD Mark Zuckerberg idag om sina anställdas hantering av Cambridge Analytica ett politiskt datanätverk med nätverk till President Donald Trumps kampanj.

Fråga om hur vida Facebooks anställda varit inblandade i Cambridge Analytica under presidentkampanjen från 2016, sa Zuckerberg att han inte visste något även om de ”hjälpt till i  kampanjen”.

”Även om jag vet att vi hjälpt Trump kampanjen så är  försäljningsstödet gjort på samma sätt som vi hjälper till med  alla andra kampanjer” sa han.

Förra veckan sa Facebook att Cambridge Analytica kanske har haft information om cirka 87 miljoner Facebook-användare utan användarnas kunskaper. Tidigare rapportering hade satt upp antalet användare på cirka 50 miljoner.

Uppgifterna samlades upp ursprungligen av professor Aleksandr Kogan, professor vid Cambridge via en  en app som heter ”thisisyourdigitalife”, som erbjöd ett personlighetstest.

”Det var ett stort misstag och jag ber om ursäkt, sa han i sitt anförande om att miljoner användare fått sina uppgifter läckta.”

Facebook användare som hämtade appen beviljade tillstånd att samla in data från deras plats deras vänner och saker som de gillade.

Facebook har emellertid sagt att Kogan kränkt användarvillkor genom att ge informationen till Cambridge Analytica.

Facebook vd:n Mark Zuckerberg bekräftade att Robert Muellers team har intervjuat Facebook-medarbetare om den ryska stöttning i valet 2016.

 

”För att vara tydlig så erbjuder vi inte några andra alternativ idag för att människor som ska betala för att vi inte ska visa annonser”, sa Zuckerberg. ”Vi tycker att vi ska erbjuda en annonsstödd tjänst som är anpassad tillhör vårt uppdrag mer än att försöka ansluta alla i världen, vi vill erbjuda en gratis tjänst som alla har råd med.”
Han talade om att i den första raden av Facebooks användarvillkor berättar de för användarna att de kontrollerar och äger information och allt innehåll som publiceras och finns på Facebook.

Mark Zuckerberg har ett tydligt budskap för kongressen i kölvattnet av Cambridge Analytica-skandalen: Det är mitt fel.

Han ger för närvarande sina inledningstal till lagstiftare med en version som förhandsgranskades med en kopia av Zuckerbergs kommentarer, som är förberedda att levereras till kammaren som planeras att ske under morgondagen och kommer att publicerades online.

Foto: Time Magazine

 

Skribent: Christian Österman


Försvara dig i trängda situationer!

Relaterade artiklar

Translate »
Close