Lokala nyheterVärlden

Turkiskt stridsflygplan kränker grekiskt luftrum

Grekiska flygvapnet jagade bort sex turkiska F-16 torsdagen den 5 april som gått in i det grekiska luftrummet över Egeiska havet, med två mock dogfights som ägde rum.

De turkiska stridsflygplan kränkte det grekiskt luftrum 16 gånger i riktningarna nordost, centrala och sydöstra Aegean, Greklands National Defense generalstab (HNDGS) har tillkännagivit denna information.

Man talar specifikt om sex beväpnade turkiska F-16 jetplan, två F-4 och ett CN-235 transportplan som inkräktade på Atens Avgränsningen av flyginformationsregioner FIR utan att lämna en färdplan och även brutit flygtrafikbestämmelser sju gånger.

Grekiska stridsflygplan avlyssnade de turkiska krigsflygplanen i enlighet med internationella lagar och regler vid denna krigshandling mot Grekiskt luftrum

De fyra stridsflygplanen var beväpnade. I samtliga fall dom turkiska flygplanen identifieras och fångas upp av grekiska stridsflygplan i linje med internationella regler för strid

Överträdelserna kommer i en alltmer aggressiv retorik från Turkiet. På onsdagen talade den turkiska premiärministern Binali Yildirim i termer om att Grekland är mindre än Istanbul”. Under tiden förklarade den grekiska försvarsministern Panos Kammenos att Ankara provokationer ”Inte skrämmer oss.”

 

Egeiska tvisten är en uppsättning sammanhängande kontroversiella problem som på gått i årtionden mellan Grekland och Turkiet över suveränitet och närstående rättigheter i Egeiska havet.

Denna uppsättning konflikter har haft en stor effekt på grekisk-turkiska relationer sedan 1970-talet. Det har två gånger lett till kriser som kommer nära utbrottet av militära fientligheter, 1987 och början av 1996.

Problemen i Egeiska havet faller i flera kategorier:
Avgränsningen av territorialvatten, Avgränsningen av det nationella luftrummet, Avgränsningen av exklusiva ekonomiska zoner och användningen av kontinentalsockeln, Avgränsningen av flyginformationsregioner (FIR), och deras betydelse för kontrollen av militärflygaktivitet, Frågan om den demilitariserade status som tilldelats några av de grekiska öarna i området, Turkiska påståenden om ”gråzoner” av obestämd suveränitet över ett antal små öar, i synnerhet öarna Imia /Kardak.

Mellan 1998 och början av 2010 så hade de två länderna kommit närmare för att övervinna spänningarna genom en serie diplomatiska åtgärder, särskilt i syfte att lätta på Turkiets anslutning till Europeiska unionen.

Men från och med 2018 är lämpliga diplomatiska vägar till en lösning fortfarande ouppklarad.

 

Foto: Cyprustimes

Skribent: Christian Österman

Relaterade artiklar

Kolla också

Close
Translate »
Close