LevaReportageResaTema

Upplev historiens vingslag i Edinburgh

Funderar du på en weekendresa i Europa rekommenderar jag varmt Skottlands huvudstad Edinburgh eller Dùn Èideann som staden heter på skotsk gäliska.

Foto: Wikipedia

Redan som liten flicka var jag intresserad av historia och särskilt den medeltida eran. Min dröm var att en dag få besöka det vackra Edinburgh Castle och få vandra på de medeltida kullerstenarna och känna historiens vingslag. När jag fick en resa till Skottland i födelsedagspresent av min familj var det givet att välja Edinburgh, även om skotska högländerna också hägrade.

Edinburgh är Skottlands näststörsta stad och är huvudstad sedan år 1437 med en folkmängd på under en halv miljon. Staden lockar ungefär 13 miljoner turister per år!

Slingrande gator med vackra stenhus kännetecknar Old town.

Staden finns på UNESCOS världsarvslista och är känd för sina medeltida byggnader. Det finns ungefär 4 500 bevarade byggnader!

Old town har bevarat sin medeltidsplan. New town innehåller också äldre byggnader från 1700-talet men var en akutlösning pga hög befolkningsökning i Old town. Stadsdelen har ett mer stelt rutnät som passar in i upplysningstidens ideér. Det finns så mycket att se i staden men jag väljer att skriva om det som jag fastnade mest för.

Ett måste att besöka i Edinburgh är attraktionen The Scotch Whisky Experience. Den ligger på Royal miles precis vid slottet. Under en timme får man följa med på wiskyns historia som avslutas med whiskyprovning för den som vill. Attraktionen har även världens största, skotska whiskysamling! Helt klart värt ett besök!

Foto: Wikipedia. Ingången till Gladstone’s Land.

En annan turistattraktion som är värt ett besök är Gladstone’s Land (ligger rätt nära slottet på Royal mile). Huset byggdes 1550 och renoverades av köpmannen Thomas Gledstanes 1617. Här får du uppleva hur det var att bo och leva i staden under 1600-talet. Huset har flera våningar med rinnande vatten, eldstäder och bevarade möbler. Rena himmelriket för historiaälskare!

Edinburgh Castle från hotellfönstret i Old Town.

Inte minst måste man besöka Edinburgh Castle. Äldsta delen av slottet är Sankta Margaretas kapell från 1100-talet. Slottet är byggt på klippan Castle rock och är en blandning av fästning och renässansslott. Det finns en rad museér och skotska kronjuvelerna finns att beskåda sedan år 1818. Det bara går inte att besöka Edinburgh utan att besöka slottet!

Vid Princes Streets garden ligger den vackra kyrkan St John.

För som vill kombinera resan med shopping så finns det gott om trevliga pubar, restauranger och butiker. Bästa shoppingstråket är utan tvekan Princes Street!

Edinburgh erbjuder även många välbesökta festivaler bland annat Edinburghfestivalen som är en samling officiella och självständiga festivaler som hålls årligen under omkring fyra veckor från början av augusti. Kan lova att ett besök till Europas trevligaste stad inte kommer göra dig besviken!

 

Skribent: Lovisa Ekdahl

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close