ReportageSverige

Terrordådet som inte fick ske

På eftermiddagen fredagen 7 april 2017 mejade en person i en lastbil ner människor längs Drottninggatans gågata i Stockholm. Som en följd av detta avled fem personer, tre på Drottninggatan och två senare på sjukhus.

Klockan 14.53 fick polisen larm om att ett fordon framfört av en okänd person hade skadat personer på Drottninggatan. Fordonet visade sig vara en distributionslastbil tillhörande bryggeriet Spenderups och tros ha kapats på Adolf Fredriks kyrkogata när lastbilens chaufför hade lämnat hytten i samband med en leverans till en restaurang i centrala Stockholm. Chauffören skadades lindrigt i ett försök att förhindra stölden. 

Färdvägen från stöldplatsen till Drottninggatan är den 15 april 2017 inte helt klarlagd. Enligt flera källor gick färden först mot norr och runt kvarteren Grönlandet Södra och Norra och tillbaka igen till Adolf Fredriks kyrkogata.

Lastbilen kördes söderut på Drottninggatan åtminstone från Adolf Fredriks kyrkogata. På Drottninggatans gågata framfördes lastbilen med hög hastighet och körde på gående och flyende människor. På sin väg korsade gärningsmannen både Olof Palmes gata och Kungsgatan för att slutligen krascha in i varuhuset Åhléns City, nära hörnet Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan. Körsträckan på Drottninggatan blev ungefär 500 meter.


Fordonet fattade eld, men gärningsmannen kunde ta sig ur fordonet och fly från platsen. Elden släcktes senare snabbt av tillkallade brandmän. Fem personer dödades: tre svenskar, en belgisk och en brittisk medborgare.

Vittnen berättar: ”Det är total förvirring, jag vet inte hur många som är skadade, många människor är totalt chockade. Det är fullkomligt kaos i city”

Det var fruktansvärt. Massor av blod på gatan”

Folket i området är upprivna och skärrade. Många håller om varandra och gråter.

Stockholms centralstation samt pendel- och tunnelbanetrafiken stängdes av resten av eftermiddagen och tidig kväll även all tåg och bussförbindelse från city folkvallfärdade gående ut ur staden, samtidig grep medborgare in och ställde upp med att köra hem dom drabbade som inte kunde ta sig hem andra öppnade upp sina hem med sovplatser under eftermiddagen den 7 april utvecklades hashtaggen #openstockholm .


Polisen gick i samband med presskonferensen under sena eftermiddagen 7 april ut med en övervakningsbild på en person som man sökte i samband med attentatet. Det visar sig senare att den skyldige är samma person som polisen gått ut med tidigare som även blir gripen på kvällen i märsta.

Den skyldige är Akilov som är medborgare i Uzbekistan och som sökt asyl i Sverige i november 2014 men fått avslag, även efter överklagan. Han hade då avvikit och var därför sedan 27 februari 2017 efterlyst i Sverige. 

Den 13 februari 2018 inleddes rättegången mot den terrormisstänkte Rakhmat Akilov.


Löfven agerar sakta men kommer till slut ut i media och benämner händelsen som ett ”fruktansvärt terrordåd” han bekräftar även uppgifter från Säkerhetspolisen om att personer är döda.

Han befann sig i Skene och hade planerat att åka till Göteborg men ändrar nu i sin kalender och beger sig till Stockholm.

Jag skulle åkt till Göteborg men åker naturligtvis tillbaka till Stockholm nu, säger han”

Statsministern ger även kondoleanser till de som drabbats av terrorattacken.


Kronbladet skänker sina tankar till offren och dom drabbade familjerna på denna tragiska minnesdag av Terrordådet på Drottninggatan 2017 som ingen någonsin vill se hända i Sverige igen.

Foto:Wikipedia

Christian Österman

 

 

Relaterade artiklar

Translate »
Close