LevaMat & Dryck

Det är dags att ta vara på årets späda nässlor

Bland vårens primörer är kanske dessa de mest tacksamma. Fulla av c-vitamin och grönt vårfräscha piggar de upp efter en lång vinter.

Brännässlor finns bland de vilda växter som de flesta känner igen och lätt hittar i sin närhet. För att nässlorna verkligen ska vara välgörande för oss bör de inte plockas nära vältrafikerade vägar (som sprider tungmetaller) eller i anslutning till extremt kväverik miljö som gödselstackar (där nässlorna kan samla på sig allt för höga halter av nitrater). För övrigt finns nog bara positivt att säga om denna växts näringsvärde. Då den innehåller så många välgörande ämnen beskrivs nässlor ibland till och med som ett bra alternativ till multivitamin- och mineraltabletter.

Använd handskar när du plockar nässlorna, och ta de späda skotten. Man ska unvika att plocka nässlor som växer i dikesgrenen eftersom de kan vara förorenade av avgaser från biltrafiken. Förvällda och hackade nässlor är gott i soppor, stuvningar och såser. Om du istället torkar dem kan de användas som krydda i olika maträtter. Man kan även använda dem i müsli, brödbak och teblandningar. Smakmässigt tillför torkade nässlor inte mycket men det är ett gratis och naturligt växande multivitamintillskott.

Dessutom kan man framställa en kraftfull växtnäring som är helt naturlig. Vid odling är nässelvatten för övrigt ett miljöklokt och effektivt sätt att öka skörden. Nässelvattnet bidrar till att gödsla marken och styrka växtligheten mot skadedjursangrepp. För att få egengjord växtnäring plockar du en hink med nässlor (ta helst inte toppen med frökapslar om nässlorna är överblommade). Fyll hinken med vatten och tyng ner nässlorna med en sten eller dylikt. Efter cirka en vecka är nässelvattnet färdigt och bär då en omisskännlig bouquet… Vi brukar späda ut det åtminstone 1:10 och sedan vattna på de växter som kan behöva ett näringstillskott.

Förvällning av nässlor:

  • Rensa och skölj nässelskotten noga i vatten
  • Koka upp 1 liter vatten med 1-2 tsk salt (till 1 liter nässlor). Lägg nässlorna i det kokande vattnet, och låt dem koka en stund.
  • Sila de förvällda nässlorna och krama ur det sista vattnet.
  • Hacka och använd direkt eller frys in

Torka nässlor:

  • Bred ut nässlorna på ett lakan som läggs på en varm och torr plats, och vänd sedan bladen varje dag.
  • Lägg nässlorna på en plåt och torka dem i ugnen på ca 50 graders värme med ugnsluckan lite öppen i några timmar.
  • Torka i knippen; hopbundna i ett snöre och hängande upp och ner.
  • Dra av bladen från stjälkarna när de blivit torra och frasiga och förvara sen i en lufttät burk. När de torkat bränns de nästan inget och bladen kan smulas ner.

Nässelsoppa:

2 l nyplockade späda nässlor
Ca 9 dl vatten
1 msk smör
3 msk vetemjöl
2 buljongtärningar (grönsaks- eller höns)
2 dl grädde

3 msk torr sherry, (kan uteslutas)

Salt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING OCH GARNERING
Ca 250 g färskrökt lax i strimlor eller sidfläsk i tärningar
4 msk fint klippt gräslök
3 hårdkokta ägg i halvor eller 6 pocherade ägg

Skölj nässlorna noga, ta bort eventuella rötter och grova delar.

Koka upp ca 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Lägg de kokta nässlorna i kallt vatten så behåller de sin gröna färg.

Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 4 dl. Koka ett par minuter. Grovhacka nässlorna och tillsätt dem. Mixa soppan slät. Tillsätt grädden och smaka av soppan med salt och gärna lite sherry.

Servera den het och nykokt med lite strimlad färskrökt lax (eller stekt tärnat sidfläsk) och en ägghalva i varje tallrik. Strö till sist över fint klippt gräslök.

 

Skribent: Maria Österman

Relaterade artiklar

Translate »
Close