Musik

Recension: Kylie ”Golden”

För det första måste det sägas att skribenten kanske är lite biased då han har varit ett stort Kylie-fan ända sedan starten på åttiotalet. Med det sagt…

Idag (6 april 2018) så släpptes Kylie Minogues fjortonde album. Den här gången har denna underskattade vokalist tagit en risk då hon har åkt till Nashville för att spela in ett knippe låtar som doftar country men som ändå är väldigt Kylie.

Det finns en del paralleller att dra till albumet Impossible Princess (1997) då Kylie – precis som nu – har varit med och skrivit samtliga låtar. 1997 tog hon en enorm risk och växlade över från pop till indie och den här gången från discopop till countrypop. Då floppade skivan, men hur kommer det att gå nu? (Golden ligger etta på iTunes i Storbritannien vid skrivande stund.)

Jag hade, ärligt talat, inga skyhöga förhoppningar inför Golden efter att ha hört första singeln – men oj, så fel jag hade.

Vissa recensenter och så kallade förstå-sig-påare förstår (no pun intended) inte varför Kylie den här gången valde countryspåret, men jag vill hävda att hon har gjort helt rätt i en tid där allt låter likadant.

 1. Dancing
  Första singeln var en stor besvikelse. Dancing påminner om Madonnas allra sämsta singel (Don’t Tell Me). Verserna är fina men refrängen säger mig ingenting.
 2. Stop Me From Falling
  Andra singeln från albumet är en finfin countrydoftande popdänga med redig Kylie-känsla och en dos gospel. Man får feeling.
 3. Golden
  Här har vi ett av flera spår på detta album som kan kallas empowering. Fin text men en melodin som känns en smula trist.
 4. A Lifetime To Repair
  Countrypop som i refrängen förvandlas till Kylie-disco. Fin text om ett brustet hjärta.
 5. Sincerely Yours
  Jistanes så fint! Midtempoballad. Detta är Kylie och jag älskar det!
  ”This isn’t au revoir, I won’t go that far
  You’ll still see me, you’ll still hear me
  Love you dearly
  And this is not the end, I’ll come back again
  You’ll still see me, you’ll still hear me
  Love you dearly, yours sincerely”
 6. One Last Kiss
  Countryfesten fortsätter. (Mycket handklapp på de flesta spår kan vi vid det här laget konstatera.) Låten känns dessvärre som en b-sida.
 7. Live A Little
  Vänner kommer och går, men denna familj är guld, sjunger Kylie i denna dansanta (men fortfarande countrydoftande bit). Bra och upplyftande.
 8. Shelby ’68
  Här får jag rysningar. Vilken låt, vilken text! Har vi inte alla varit där? Vi har vetat att vi väljer fel, men det känns så bra ändå. Vi betalar priset senare och njuter i stunden.
  ”I know you’re gonna break my heart
  When I get in your car
  Oh, the trouble I’m in when we take that spin
  Yeah, I’m in
  I know there’ll be hell to pay
  Baby, I just can’t wait
  Oh, I’m gonna get high when I take that ride
  In your Shelby ’68”
 9. Radio On
  Lugn låt med reflekterande text. Det som saknas i melodin återfinnes i den fina texten.
 10. Love
  Det är lite tidiga ABBA-vibbar över melodin. Denna kan nog växa.
 11. Raining Glitter
  Countryplonk går över i Kylie-dunkadunka. Kommer att fungera finfint på kommande turnén. Vi fans blir glada av Raining Glitter. Det där ”woop!” är ju bara Kylie. Underbart.
 12. Music’s Too Sad Without You (med Jack Savoretti)
  Nja, en lite såsig ballad som avslutning. Har inte så mycket att säga om detta verk.

BONUSLÅTAR

Lost Without You
Midtempo och inte det minsta country. Väldigt fin melodi. Kylie (eller hennes skivbolag, snarare?) har en förmåga att lägga en massa bra låtar som bonus tracks. Denna hade lätt kunnat ersätta minst tre av låtarna på standardutgåvan. Med det sagt: mycket bra. Tidlös på något vis.
Every Little Part of Me
En ganska fin midtemposak även här. Lite väl 90-talsdoftande kanske.
Rollin’ och Low Bow
De två sista bonusspåren borde ha stannat i skrivbordslådan.

Har du fördomar om Kylie så tycker jag att du ska lyssna igenom Golden. Du lär bli överraskad – och glöm inte att lyssna på texterna.
Och gillar du vad du hör så bör du även ta dig en titt på briljanta Abbey Road Sessions (2012), där fröken Minogue gjorde om sina gamla hits och framförde dem tillsammans med en stor orkester. Briljant, säger jag. Briljant.

BETYG: KYLIE MINOGUE ”GOLDEN” (2018) 4/5
Bästa låt: Yours Sincerely, Shelby ’68.

 

 

Kim da Costa

Relaterade artiklar

Translate »
Close