Lokala nyheterNyheterVärlden

ISIS överlevare vädjar till EU och FN: s säkerhetsråd

ISIS överlevaren Nadia Murad uppmanar Turkiet att stoppa attackerna mot Afrin som hittills har dödat över 200 civila.

”Idag mottog jag information om att området runt Afrin som är bebot av kurder, yazidier och kristna är under belägring från alla håll. Det finns bara en väg ut från Afrin så människor kan lämna staden ”, sa hon i ett uttalande.

”200 civila har dödats, inklusive 3 Yazidi-barn. Religiösa platser har förstörts eller omvandlats till moskéer med tvång. Människors hem blir plundrade och minoriteter förnedras av extremistiska militärer, ”tillade hon.

”Många av dessa åtgärder är krigsbrott och bör dokumenteras. Detta tillvägagångssättet påminner om ISIS agerande. Medicin och sjukvårdstjänster är brådskande . Denna situation är inget annat än en ”etnisk rensning” och folkmord, ”uppgav hon.

ISIS-överlevaren vädjade till  EU:s och FN: s säkerhetsråd att alla sidor måste respektera de civila rättigheterna och arbeta för ett eld upphör.

”Jag uppmanar också humanitära organisationer och FN-organ att tillhandahålla stöd till civila i de områden där tillgången till mat och medicin snabbt försvinner. Alla sidor i Syrien bör samarbeta för en fredsprocess som säkerställer fred, stabilitet, skydd för alla religiösa och etniska minoriteters rättigheter.

”Nu är det dags att läka sår, undvika ytterligare eskaleringar med våld och återgå till det normala för människor i Irak och Syrien ”, avslutade hon.

Islamistiska grupper och turkiska specialstyrkorna ligger ungefär 1 km från staden Afrin och över 900 000 civila sitter fast i Afrin.

I nordöstra Afrin pågår det hårda attacker med flyg och artilleribombningar.

Turkiska militärer och Islamister har redan fångat och plundrat flera Yazidi byar, till exempel Qastel Jindo.  Islamister skriker, skrattar och jublar på torgen i Yezidi byarna.

Många bybor är rädda för att händelserna från 2014 i Sinjar nu ska upprepas av Turkiet i den syriska staden Afrin.

 

Källa: Wladimir van Wilgenburg

Foto: Frank Schwichtenberg

Christian Österman

Relaterade artiklar

One Comment

  1. Fy sjutton!! Vi måste agera och sprida kunskap om detta! Det får inte bli nedtystad och ignorerad!!

Kolla också

Close
Translate »
Close