Forskning & VetenskapHälsa & MotionLevaMat & Bak

5 anledningar till varför du borde äta röd chili

Det finns väldigt många hälsofördelar med att äta chili i allmänhet, men den röda chilin ger dig mer av det som kroppen mår bra av.

Ämnet som gör chilin stark heter Capsaicin och är starkare i röd chili då den till skillnad från grön chili är en mogen frukt. Den största mängden hetta finns i fröna. Ju mer du äter chili desto mer ökar din toleransnivå. Jag klarar t.ex. knappt av en fjärdedel habanero i grytan eller soppan, men känner dem som kan ha i en hel habanero och knappt känna av hettan.

Fördelarna med röd chili är många men här kommer 5 anledningar för varför du bör inkludera det i din kost oftare.

  1. Den är rik på A-, B- och C-vitaminer men även karoten.
  2. Den innehåller även mycket magnesium, järn och kalium som är bra för hela kroppen
  3. Det stärker immunförsvaret i kroppen. Tips vid förkylning: Köp habanero och hacka en fjärdel (detta blir väldigt starkt, men om du klarar av hetta så kan du ta mer) och blanda sedan in det i buljong eller nudelsoppa. Det kommer att få dig att svettas oerhört mycket vilket är bra.
  4. Den hjälper till att öka fettförbränningen
  5. Den ger dig den där extra endorfinkicken. Ju starkare den är desto mer frigörs endorfinerna.

Det finns en rad mängd olika chilin att välja och vraka bland, alla med olika scoville-hetta, storlekar och färg. Förutom alla dessa hälsofördelar så är det även väldigt gott och ger maträtten det där extra stinget som det behöver.

Maria Österman

Tags
Translate »
Close