GranskningVärlden

Förföljelsen av kristna

Sedan början av första världskriget har den kristna befolkningen i Mellanöstern varit i en stadig nedgång. Dom Kristna vid 1900-talets låg på ca 20 procent av Mellanösterns befolkning. De är nu ca 3-5 procent.

Enligt den senaste Pew-studien (Religion & Public Life Pew Research Center), kommer kristna endast att vara ca 2-3 procent av befolkningen 2050  i Mellanöstern, och muslimer kommer då vara ca 94% av befolkningen i regionen.

Denna nedgång började med det Armeniska folkmordet som var från 1914-1922 då dödades totalt över  3,5 miljoner kristna (grekiska, armeniska, assyriska) av det ottomanska riket som var ett av de första folkmorden på 1900-talet. Som en följd av det finns det endast kristen befolkning i Turkiet på en ynkliga 1 % av befolkningen, från tidigare 20 procent före förstavärldskriget.

De överlevande finns idag utspridda över hela världen, några flyttade utomlands och andra förflyttades till andra delar av Mellanöstern som till exempel Syrien, Irak och  Egypten. Under de senaste 30 åren har över 1 miljon lämnat den Koptiska kyrkan i Egypten. Över 93 000 Kopter flydde från Egypten under 2011 då de möttes av en utbredd attack från Muslimska Brödraskapet och Islamistiska extremister (Muslimska Brödraskapet är en religiös och politisk organisation som bildades i Egypten 1928 och vars mål var att skapa en islamisk välfärdsstat grundad på Koranen och haditherna).

Det har varit över 550 fall av kidnappning och bortförande av koptiska kristna tjejer sedan 2011. Flickorna har ofta tvångskonverterats eller blivit tvingade till att gifta sig med en muslimsk man. Medans attacker på kyrkor och förföljelse officiellt har minskat sedan President Abd al-Fattah al-Sisi kom till makten, kidnappningar har istället ökat i landet.

I Saudiarabien är alla kyrkor officiellt förbjudna. Det trots att det finns tusentals kristna  arbetstagare i landet. Kyrkor i hemmet och bibelmöten bryts rutinmässigt upp och medlemmarna arresteras eller försvinner, trots att det ska ses som ett kristen högborg i Mellanöstern. De kristna har minskat från ca 78 % till siffror på omkring ca 34 %.

På 1920-talet var 1/3 av befolkningen i Syrien kristna. I början av det Syriska inbördeskriget  15 mars 2011, var bara ca 10 procent av befolkningen kristna. Uppskattningsvis har ca 700 000 kristna flytt från Syrien på grund av inbördeskrig och attacker av Islamistiska extremister. Många av dem som flytt är släktingar till de överlevande från det Armeniska folkmordet.

Från det Syriska inbördeskriget till ISIS  så kallade kalifat har den kristna samhället varit föremål för kidnappningar, våldtäkt,  plundringar och förstörelse av ovärderlig konst.

Irakiska kristna var år 2003 cirka 1,5 miljoner (5% av befolkningen) och det finns nu bara omkring 200 000-400 000 kvar (mindre än en procent), det finns en större del av den Irakisk kristna gemenskapen i Chicago och Michigan än den som  finns i själva Irak. Över 200.000 människor flydde från sina hem i Mosul när ISIS lanserade sin terrorismkampanj av terror med mord, våldtäkt, rån och sex slavar.

I Iran har det sedan 2015 gripits dussintals kristna som torterats och sedan 2010 har över 500 kristna har arresterats. Juli 2012 blev Saeed Abedini, en amerikansk / iransk konvertit till kristendomen dömd till 8 års fängelse där han blev slagen och torterad flertalet gånger. Saeed Abedini släpptes den 16 januari 2016 .

Om trenderna fortsätter, kommer många kristna att drivas ut ur regionen helt. Denna statistik pekar på en systematisk hatkampanj för att diskriminera och förfölja kristna och andra minoriteter.

Det finns även en rad andra orsaker som kan leda till dom kristnas nedgång i regionen så som instabilitet,
ekonomiska svårigheter och våld, dock så tyder det mesta på en ökning av Islamistisk extremism som en viktig katalysator för dom kristnas utvandring under det senaste århundradet. Faktum är att det finns en ny studie som visade att den största förföljelsen av dom kristna i världen kommer från radikala islamister och att 9 av 10 länder som rankas som dom mest farliga länderna för kristna är muslimska majoritetsländer.

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close