GranskningNyheterVärlden

FN uppmanar till skydd av civila

Efter en ny beskjutning av vattenbehandlingsarbetare i östra Ukraina har en ledande FN-tjänsteman uppmanat alla parter i konflikten att skydda de civila som upprätthåller kritisk infrastruktur.

”Jag är djupt oroad över att vattenbehandlingsarbetare och kritisk infrastruktur fortsätter att beskjutas i Ukrainas väpnade konflikt”, säger Neal Walker, FN: s boendekoordinator och humanitär koordinator i Ukraina, i ett uttalande som utfärdats onsdagen den 15 mars.

”Det är uppenbart att man avsiktligt inriktat sig på den civila infrastrukturen för att störa tillgången till vattenförsörjning eller värmesystem som är ett brott mot den internationella humanitära rätten”

Under de senaste åtta dagarna har arbetare som försöker upprätthålla Donetsk vattenreningsanlägning beskjutits vid fyra separata tillfällen.

Anläggningens funktion är beroende av tillgången av tekniker som dagligen riskerar sina liv så att vatten fortsätter att strömma in till 345 000 personer som drabbats av konflikten.

På tisdag den 14 mars blev en lastbil attackerad under en rutinmässig leverans av vattenbehandlingskemikalier som var nödvändig för den fortsatta verksamheten. En buss med 30 anställda blev också beskjutna. Det var endast tur att ingen skadades, sa Walker.

Med tanke på Ukrainas hårda vinter skulle varje avbrott i vattenförsörjningen eller värmesystemet kunna leda till allvarliga humanitära konsekvenser.

Efter fyra års väpnad konflikt fortsätter dom civila att bli dom största förlorarna i östra Ukraina, dom står utan de mest grundläggande behoven, inklusive säkerhet och skydd, som de fortsätter att nekas.

Miljoner Ukrainare är antingen fångade i aktivt fientliga handlingar och förlorar allt mer hoppet för ett normalt liv.

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close