Lokala nyheterNyheterPolitikVärlden

Turkiet hotar PKK ”dra er tillbaka från Qandil och Shingal”

Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan har meddelat att Ankara kommer att inleda en operation mot PKK i Shingal om deras gerillasoldater inte drar sig bort omedelbart.

I ett tal till sina anhängare av sitt styrande parti i Trabzon sa Erdogan: ”Den militära operationen i Shingal har börjat. PKK måste dra sig tillbaka från Qandil och Shingal, annars kommer vår militära operation inte att sluta.”

”Vi sa att vi skulle gå in i Sinjar, nu har striderna börjat där, kampen är intensiv och extrem, ”säger Erdogan.

Irak´s nationella operativa avdelning nekar till att en militär operation pågår från Turkiet.

Den nationella operativa avdelningen bekräftade att situationen i Nineveh, Sinjar och gränsområdena kontrollerades av irakiska säkerhetsstyrkor och det finns ingen anledning att Turkiska trupper ska passera den Irakiska gränsen till deras områden, (Informationen kommer från Reuters, i ett av sina uttalande.)

Erdogans uttalande kommer vid en tidpunkt då Kochistiska gemenskapsunionen (KCK), PKKs paraplygrupp, tillkännagav att dom kommer att dra tillbaka sina gerillakrigare från Shingal efter att ha träffat ett avtal med den Irakiska regeringen.

PKK är listade som en Terroristorganisation av Turkiet, EU och USA, placerade ut styrkor vid Shingal 2014 som ett försvar till Yezidis mot ISIS efter Peshmerga styrkor lämnat området.

PKK återkallade sin gerilla från Shingal på fredagen, och sade att befolkningen av Yezidis inte längre står inför ett säkerhetshot och den Irakiska regeringen kan ge säkerhet till det aktuella området.

Yezidis har redan nu börjat fly från Shingal, som fruktar en överhängande turkisk offensiv, enligt Vian Dakhil, som är den enda Yezidiska medlemmen i det Irakiska parlamentet.

Den Irakiska utrikesministern sa på tisdags att Bagdad starkt avvisar några Turkiska attacker inom sina gränser efter att han träffat en delegation från Turkiet.

Ankara har sagt att de vill samordna en attack med Bagdad mot PKK i Irak.

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close