KrönikaNäringslivPolitikSverige

Riksbanken har lyckats göra kronan till världens skvalpvaluta.

EKONOMIKRÖNIKA AV TONY SJÖBERG tidigare analytiker på SEB: 

Riksbanken har lyckats göra kronan till världens skvalpvaluta. För oss privatpersoner är det ett elände då vår köpkraft minskar.

Men kapitalägarna i exportindustrin skrattar hela vägen till banken. De svenska företagen har en klar konkurrensfördel tack vare den dopade kronan och vinsterna och utdelningarna skjuter i höjden. Regeringen finansierar invandringens skenande kostnader med en dopad krona. Högre vinster för företagen ger högre skatteintäkter. Men den stora kostnaden bärs medborgarna i form av försämrad köpkraft.

Fördelningstekniskt har denna åtgärd haft en större inverkan på fördelningen av förmögenhet mellan medborgare och kapitalägare än de samlade tidigare skattesänkningarna. Vänsterns tal om jämställdhet är en bluff och här har ni svaret varför klyftorna ökat under denna rödgröna smörja.

Former Senior Manager Research Analyst at SEB
Tony Sjöberg

Relaterade artiklar

Translate »
Close