LevaMat & Bak

Snabblagad lax med citron

Efter en lång arbetsdag med trötta barn orkar man kanske inte ens tänka på matlagning. Det gäller att få i sig något snabbt och middagen får inte vara för krånglig att laga.

En av mina favoritrecept är lax i ugn. Det tar ungefär 15 minuter för laxen och några minuter extra för potatisen.

Börja med att vrida på ugnsvärmen till 180 grader. En långpanna behövs och ugnsfolie.

För fyra personer behöver du fyra laxbitar (brukar finnas både som färsk och fryst. Är laxen fryst bör du tina den först så se till att ta fram laxen i kylskåpet på morgonen innan du går till jobbet).

Två citroner och en dill i kruka

Citronpeppar och salt

3 dl gräddfil

4 matskedar citronmajonäs

3 teskedar röd rom

1 rödlök (kan uteslutas)

Häll vatten i en lagom stor kastrull och koka potatisen (glöm inte att salta. Potatis som är osaltad smakar usch!)

Under tiden lägger du laxbitarna på folie. Salta efter behag (gör inte som farbror Melker i Saltkråkan bara) och ta några nypor citronpeppar över fisken. Krama ur en färskpressad citron över laxbitarna och strö över rikligt med dill. Baka in laxen i folie och ställ in formen mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Enkel romsås

Blanda 3 dl gräddfil med 4 matskedar citronmajonäs. Rör ner 3 teskedar röd stenbitsrom och finhacka en rödlök. Häll i löken i såsen. Klart! Det är inte krångligare än så.

När laxen är färdig serverar du den med en citronskiva, romsås och kokt potatis.

Tags

Relaterade artiklar

Kolla också

Close
Translate »
Close