Film och TvKulturMusik

Melodifestivalen 2018 final ikväll klockan 20:00

Melodifestivalen 2018 final ikväll klockan 20:00 på SVT, med flera nya artister och många etablerade. Många talar om att de vill se en kvinna vinna finalen i år, frågan kvarstår: vem vinner?

De största favoriterna är: Benjamin Ingrosso med låten Dance for you, och Felix Sandman med låten ”Every single day”. Bubblaren är Rolandz med ”Fuldans”. Den tidigare favoriten Mariette, med låten ”For you”, har lite grann förlorat sitt favoritskap. Kan hon överraska?

Ikväll smäller det i den svenska Melodifestivalen (som många dessvärre vill kalla för ”Mello”). Efter en lång resa land och rike runt väljer folket tillsammans med en internationell jury vem som ska representera landet i Eurovision Song Contest i Lissabon, Portugal i maj.

Hur går finalen till i år? Är det en folklig tävling eller är det en grupp av elit som bestämmer vem vinnaren blir?
Först presenteras den internationella juryns röster. Om tittarna inte är nöjda med resultatet så kan de fortfarande rösta ett tag till. Sedan stängs slussarna och folkets röster presenteras. Hur poängen delas ut är en hel vetenskap som vi inte ska gå in på här och nu.
Det har hänt att folkets etta har hamnat tvåa pga juryn, vilket har skapat irritation. Personligen tycker jag att det är bra att ha en jury. Det ökar spänningen och röstfrieriet från ”heta” inhemska artister blir svårare.

Som vanligt sjungs det på engelska, och det enda bidraget som är på svenska är tyvärr också en parodi som trots allt är rolig, men den förlöjligar tyvärr något av det svenskaste vi har: dansbandsmusiken. Det vore trevligt att få se och höra fler svenskspråkiga låtar. Senast en låt framfördes på svenska i ESC var 2012 – och då kom låten inte från Sverige, utan från Finland (Pernilla Karlsson, ”När jag blundar”).

Vilka är årets finalister?
Nedan kan du njuta (?) av årets finallåtar.
Och längst ned kan du även finna alternativa låtar med seriösa som oseriösa humorbidrag, ha en trevlig kväll med ett riktigt lördagsmys!

Samir & Viktor med låten ”Shuffla”

Mariette ”For you”

Renaida ”All the feels”

Martin Almgren ” A bitter lullaby”

John Lundvik ”My turn”

Jessica Andersson ”Party voice”

Liamoo ”Last breath”

Mendez ”Everyday”

Felix Sandman ”Every single day”

Margaret ”In my Cabana”

Benjamin Ingrosso ”Dance you off”

Rolandz ”Fuldans”

Men om man nu tycker att Melodifestivalen har blivit något annat så finns det gamla godingar som går att titta på istället, med en liten varning att de kan vara lite magstarka, här ta en titt på alternativa bidrag.

Exempelvis på bra Svensk traditionell Svensk kulturmusik som med lätthet skulle kunna komma till finalen,

Eller varför inte lyssna på Danmarks bidrag som de har till årets Eurovision:

Tragikomisk satirisk Melodifestival-humor
Och kanske en med mer brutal humor om hur Samhället skulle kunna vara i framtiden, är när Eurovision inte längre bara täcker Europa utan även börjar ta in länder utanför Europeiska kontinenten, så varför ta in lite Islamism ?

 

Källor:

Wikipedia

 

Tags
Translate »
Close