GranskningNyheterPolitikVärlden

Folkmordet som Världen censurerar

medias censur av Sydafrika

Sydafrika är ett av de länder med högsta graden av våldsbrott någonstans i världen när det kommer till attacker på vita bönder.

Offren är ofta bundna, skadade med vapen som machetes och högafflar, brände med kokande vatten eller heta strykjärn, släpade bakom fordon och skjutna. Kvinnliga offer våldtas ofta under attackerna.

Enligt Transvaal Agricultural Union fanns det år 2017 siffror om 345 attacker som resulterade i 70 dödsfall – den högsta dödsfallet sedan 2008. År 2015 fanns 318 attacker som resulterade i 64 dödsfall, och året innan fanns 277 attacker som resulterade i 67 dödsfall.

Mellan 1998 och slutet av 2016 har 1848 personer mördats i attacker på jordbrukare,  man har mördat 1187 bönder, 490 familjemedlemmar, 147 gården anställda, och 24 personer som bara råkade vara på ett besöka på en gård.

Civilrättsorganisationen AfriForum konsulterar med sitt juridiska ombud om eventuella rättsliga åtgärder mot EFF och dess ledare Julius Malema, efter sina rasistiska kommentarer som Julius Malema gjorde under en politisk sammankomst i helgen.

Malema har bland annat sagt att vita människor borde vara glada att EFF inte krävde folkmord och man har även tidigare uttalat att EFF inte kräver ett folkmord av vita människor ”än”.

EFF: s ledare Julius Malema uttalanden är både ”rasistiska och stötande” partiets anhängare har tidigare sjungit en sång med orden ”vit man, du måste dö” och blev under 2011 dömd för hatpropaganda, för hans upprepade sång.
En annan så kallad kampsång som heter Dubula iBhunu (direkt översatt som”Skjut boeren”) med stöd av den styrande ANC-regeringen. (Boer är smeknamnet på ”vita”).

Julius Malema har även försvarat sången offentligt samt uttalat beröm och att de är stolta över sina anhängares handlingar.

Den exakta frekvensen av mord på jordbrukare är ett ämne som ofta omdebatterad eftersom den Sydafrikanska regeringen medvetet har begränsat frisläppandet av någon officiell statistik om gårdsmord.

Tidigare var denna statistik något som ingick i polisens brottsstatistiken, men under 2007 ökade jordbruksattackerna med cirka 25%, där efter fattade regeringen beslutet om att ingen ytterligare statistik i frågan kommer att släppas, utan det är privata organisationer eller privatpersoner som tar fram all statistik.

Skribent: Christian Österman

Tags
Translate »
Close