Forskning & VetenskapLevaNyheterVärlden

”Detta är den största någonsin registrerade utbrottet av denna svåra former av listerioser globalt”

Sydafrika är för närvarande i mitten av det största listeria utbrottet  som någonsin sett, enligt FN: s världshälsoorganisation (WHO).

Landets regering har anklagat producenter av köttprodukter för förseningar när det gäller att spåra orsaken.

Sedan i januari har 180 personer avlidit i samband med ett utbrott av listeria i Sydafrika.

”Detta är den största någonsin registrerade utbrottet av denna svåra former av listeria globalt”, säger Peter K. Ben Embarek, som förvaltar WHO: s internationella nätverk för livsmedelssäkerhetsmyndigheter.

Listeria orsakar influensaliknande symtom, illamående, diarré och infektion i blodflödet och hjärnan.

Personer med hög risk att utveckla svår sjukdom innefattar nyfödda, äldre, gravida kvinnor, personer med svag immunitet som hiv, diabetes, cancer, kronisk lever eller njursjukdom.

Enligt hälsodepartementet är de åldersgrupper som drabbas mest av nyfödda, det vill säga de första 28 dagarna i livet (37%) och åldersgruppen mellan 15 och 49 år (33%). Det står att de två grupperna utgör 70 procent av alla fall.

Sydafrikas hälsovårdsministerium sade att källan hittades efter att förskolebarn blev sjuka från att äta köttprodukter som spåras till bearbetande köttproducenter.

”Köttbearbetningsindustrin samarbetade inte i flera månader … de tog inte proverna efterfrågade”, säger regeringens kommunikationsdirektör, Popo Maja.

Meddelandet gav upphov till en otydlig rensning och städning av hyllorna av lokala stormarknader, vilket också uppmanade konsumenterna att returnera köttet för återbetalning.

Grannstaterna agerade snabbt – Zambia förbjöd import av sydafrikansk bearbetat kött, mejeriprodukter, grönsaker och frukt.

Mocambique och Namibia stoppade importen av de bearbetade köttprodukterna och Botswana sa att det var att återkalla dem.

Malawi intensifierade screening av sydafrikansk matimport.

Dussintals kunder köade utanför  Tiger Brands affärer med påsar med  köttprodukter och krävde pengarna tillbaka.

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close