NyheterReportageVärlden

Den enes terrorist är den andres frihetskämpe / Min fiendes fiende är min vän.

Turkiet fortsätter attackerar kurdiska styrkor i Afrin!

Turkiet uppger att offensiven mot Syriens nordvästliga Afrin region riktar sig mot ISIS (Deash)  i området. ”Lögner” uppger Kurdiska och Arabiska styrkor på plats.

Turkiet har svurit att krossa den Syrisk/Kurdiska milisen vid namn People’s Protection Units (YPG), som dom anser vara en terroristgrupp.

Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan menar på att det är en förlängning av det terrorist stämplade Kurdiska Arbetar Partiet (PKK) som har slagits för den kurdisk autonomin i Turkiet i tre årtionden.

YPG förnekar direkta länkar till PKK vilket i sig inte riktigt stämmer,  YPG var bakom en amerikansk ledd koalition vars luftangrepp har hjälpt Kurdiska samt allierade Arabiska miliser att driva bort ISIS (Deash) från tiotusentals kvadratkilometer i Syrien och Peshmerga i Irakisk/Kurdiska regionen.

Ankara har fördömt USA för att dom stödjer YPG och har varit oroliga när det nyligen framkom att koalitionen hjälpt dom att bilda en 30 000-stark ”gränssäkerhetsstyrka”.

Det riskerar att föra intressen hos två NATO-allierade i direkt konflikt och också ha stor inverkan på förbindelserna mellan Turkiet och Ryssland.

En belägringen av Afrin kan ha grava humanitära konsekvenser.

Kurdiska tjänstemän uppger att det kan vara upp till ca 1 miljon människor som bor i Afrin.

Mer än 140 civila har dödats i turkiska bombardement sedan attacken började, men Turkiet säger att det tar ”yttersta försiktigt” för att undvika civila offer. Tusentals civila har flyt från sina hem sedan starten av operationen, antingen till Afrin eller närliggande regeringskontrollerade områden.

Relaterade artiklar

Translate »
Close