Annat & UppsnappatHem & TrädgårdIntressantLeva

10 samlarprylar som kostar mer än du tror

Pokémonkorten från skolgården, Beatles och världens största basketstjärna genom tiderna. Vad har dessa gemensamt? Jo, att det just nu finns objekt ute på Tradera för ofantliga summor kopplade till dessa nämnare. Spana in samlarobjekten som du inte visste hur dyra de är!

Hängivna samlare vet vad de vill ha och är oftast beredda att betala riktigt mycket pengar för objekt som saknas i ens egen samling. Samlarkort som Pokémon och Magic är populära världen över och har man rätt kort kan det vara värt en förmögenhet. Men även signerade prylar från kända sportstjärnor, musiker och band eller andra kändisar kan vara värda riktigt mycket pengar. Här är tio rariteter med en rejäl guldkant, till salu just nu.

På Tradera märker man ett ökat intresse för samlarhobbies vilket enligt Sofia Hagelin, presschef på Tradera, skulle kunna vara en naturlig reaktion på en orolig omvärld och digitaliseringen av vår vardag. Att vi helt enkelt längtar tillbaka till något genuint, tryggt och konkret att pyssla med.– De största samlarkategorierna på Tradera mätt i antal auktioner är frimärken, mynt, vykort och vinylskivor. Men det finns ingen anledning att begränsa sig till dessa. På Tradera finns samlare av allt ifrån majblommor och barbiedockor till muminmuggar och mililtära samlarsaker, säger Sofia Hagelin.

För den som ska börja samla finns en del tips som Sofias delar med sig av:

– Det som höjer värdet är oöppnade förpackningar eller oanvända, orörda exemplar. Även om en barbiedocka från 60-talet har en sliten kjol så ska man inte laga den eller byta ut den. Då tappar den i värde. Likadant ska man inte bättra på färgen på en gammal majblomma som bleknat. Autencitet är väldigt viktigt. Skicket överlag påverkar såklart värderingen. En annan sak som höjer värdet är om man har en ägarhistoria, om man har nedtecknat vem som har ägt prylen och när. Om det finns originalkvitton är det också ett stort plus, berättar Sofia Hagelin.

1. Exklusivt Pokémonkort
https://www.tradera.com/item/293307/297059238/1st-edition-shining-charizard-psa-10
Det här kortet är en speciell upplaga av den populära Pokémonkaraktären Charizard som är mycket exklusiv. Kortet heter 1st Edition Shining Charizard och är i perfekt skick enligt PSA-systemet som graderar skicket på samlarkort. Det finns omkring hundra exemplar av det här kortet i världen och ett av dem säljs nu på Tradera för 40 000 kronor.

2. Signerat Michael Jordan-linne – 17 000 kronor
https://www.tradera.com/item/343025/300467351/michael-jordan-signerat-chicago-bulls-nba-linne-m-n-uda
Vill du ha ett basketlinne med världens bästa spelare genom tidernas autograf på, hemma på väggen? Eller ha på dig när du lirar med polarna i vår? Självklart vill du det. För 17 000 kronor kan du få det hetaste basketlinnet som finns på Tradera.

3. Signerad Beatles-LP – 100 000 kronor
https://www.tradera.com/item/343026/300408698/signerad-lp-beatles-john-lennon-paul-mccartney-autograf
The Beatles är enligt många ansedda som världens största band genom tiderna. Nu finns chansen att buda hem den legendariska LP:n Magical Mystery Tour från 1967, signerad av John Lennon och Paul McCartney. Givet köp för den där riktigt passionerade musiknörden.

4. Guldskiva från Europe
https://www.tradera.com/item/292405/301569724/europe-the-final-countdown-guldskiva
För drygt 30 år sedan fick den legendariska svenska rockgruppen Europe 27 miljoner människor att köpa deras senaste platta med jättesuccén The Final Countdown. Alla har hört de inledande tonerna i låten som blivit låtens absoluta kännetecken. Utropspriset ligger på 15 000 kronor, ett helt klart rimligt pris för en fantastisk bit av rockhistorien.

5. Katana från 1400-talet
https://www.tradera.com/item/291502/301831268/katana-wakizashi-bungo-takada-tomoyuki-nthk-1469-1486-
För ett gäng tusenlappar kan du få ett japanskt svärd från 1400-talet, hur fett är inte det? Den här katanan skapades av smeden Tomoyuki under Bunei-perioden. Perfekt om du ska klä ut dig till Shogun och vill skapa den där autentiska känslan.

6. Samisk kniv
https://www.tradera.com/item/342912/301905669/samekniv
Här är en populär Samekniv som är gjord av Thore Sunna. Han var en av landets främsta knivmakare och har här gjort en kniv med en mycket vacker gravyr. Knivar är populära samlarobjekt och kan användas såväl som prydnad, som i skogen. På den här kniven har redan över 70 bud lagts.

7. Sköld från filmen 300
https://www.tradera.com/item/291104/301510967/frank-miller-300-bloody-spartan-skold-wb-prop-certifikat
Den actionspäckade filmen 300, om 300 spartanska krigare som kämpade till döden mot Xerxes trupper i Slaget vid Thermopylae blev stor succé. Här är en av sköldarna som användes vid inspelningen av filmen och den kan nu bli din. Antingen att låta ungarna leka krigare med eller bara för att ha en bit filmhistoria hemma. Utgångspriset ligger på 20 000 kronor.

8. Magicsamling
https://www.tradera.com/item/293305/301345815/unlimited-set-298-av-302-kort-magic-the-gathering-mtg
Du kanske är en ny samlare som alltid gillat Magic. Det här är ett tillfälle som kanske aldrig återkommer, en nästan helt komplett samling ur serien ”Unlimited”. Varför inte börja på topp? Lägg ett bud!

9. Gigantisk Pokémonsamling
https://www.tradera.com/item/293307/301450737/enorm-pokemon-samling-base-set-2018-

Säljaren tror sig här sitta inne på en samling på mellan 10 000-15 000 Pokémonkort. Här finns alla möjliga upplagor och här är fyndläget stort. Utropspriset var på bara en krona men är nu uppe i över 7000 kronor. Det är fortfarande mindre än en krona per bild och vem vet vilka godbitar som döljer sig i samlingen.

10. Pacman-statyett
https://www.tradera.com/item/290913/300736893/pac-man-x-richard-orlinski-gallery-edition-gold-2-25-
I samarbete med 37årsjubileet av Pacman togs en officiell staty av den älskade tv-spelsfiguren fram av konstnären Richard Orlinski. Det här exemplaret är ett av endast 25 stycken som finns och utgångspriset ligger på 39 999 kronor.

Mattias Wåhlin

Ansvarig för lokala tidningar

Relaterade artiklar

Kolla också

Close
Translate »
Close