Reportage

Matsnusket på McDonalds

Efter ett sent reportage beslutade sig Objektivts Reportrar att stanna till på McDonalds för att fylla magarna innan hemfärd, det de upptäckte på McDonalds fick dem att begära ett återköp av sin beställning och de lämnade restaurangen omedelbart. 

Det var sent i onsdagskväll som Objektivts Reportrar stegade in på McDonalds Midhem i Malmö för att placera sin beställning. Medan beställningen iordninggjordes kunde reportrarna se rakt in i köket där en ensam man arbetade med att tillreda beställda burgare av olika slag.

” Jag tappade hakan när jag såg hur mannen kom in i köket satte igång med mathanteringen utan att tvätta händerna, ännu värre blev det när jag såg att han inte bar handskar när han tog bröden från hyllan ovanför honom”, säger den ena reportern. Den andra reportern uppmärksammades på detta och tillsammans betraktade de mannen doppa sina handskfria händer i olika ingredienser som skulle fylla burgarna varvat med diverse dressingssprutor. Därefter vänder sig mannen om, torkar av händerna på förklädet och börjar hantera köttet, för att fortsätta med burgarna. Mannen återvänder till arbetsbänken och torkar av händerna på sina byxor den här gången, osten placerade han på bänken innan han återigen plockade upp ostbitarna med sina nakna händer för att fördela ut på flera av burgarna. En av burgarna hamnade i obalans vilket mannen korrigerade med sina händer.

Reportarna bevittnar halvt chockade detta förfarande med tanke på McDonalds tydlighet när det gäller renlighet och då detta är något man använder som en av sina fyra hörnstenar.

När beställningen lämnas fram har båda reportrarna samma uppfattning, detta är inte något de är beredda att ta emot och äta. ” Vi krävde ett återköp och hänvisade till hygienen och hanteringen av livsmedel berättar reportrarna,”

Ansvarig föreståndare för restaurangen för kvällen tillkallades och frågade varför återköp önskades varpå reportrarna förklarade.

”Vi förklarade att mannen i köket inte bar handskar medan han tillredde maten och att vi inte ansåg att vi ville utsätta oss för den typen av livsmedels- och mathantering. Vi frågade även om det var praxis hos McDonalds att man inte bar handskar i köket. Föreståndaren började med att säga att man bar handskar i köket och han visade pekande på var man förvarar sina handskar, vilket ledde till att vi fick påtala det uppenbara, mannen i köket bär ju inte handskar, vi kan ju se hela köket härifrån. Mannen i köket hör diskussionen och kommer fram och frågar i en provocerande hög ton på knacklig svenska om vad problemet var, varpå vi talar om att vi inte vill betala för mat som tillretts utan handskar och med tanke på att vi sett hur han hanterade maten. Mannen blir agressiv och hotfull och vevar med handen och upprepar sin fråga och vill veta vad problemet är.”

Föreståndaren tystar mannen och skickar tillbaka honom i köket och talar under tiden han fixar med kassan och återköpet om att det är ett stort problem hos McDonalds, de tar in folk som inte förstår svenska, hinner inte bli ordentligt utbildade, lyssnar inte utan gör som de vill och sedan ber föreståndaren om ursäkt och säger att han ska ta upp det med sin chef följande dag. Objektivts reportrar lämnar över sitt visitkort och ber att chefen ska ringa upp dem vilket inte sker.

 

Objektivt ringer på fredagen upp McDonalds Vikarierande Presschef Henrik Freudenthal som berättar att McDonalds har strikta riktlinjer som följer Miljö och Hälsas alla krav och att man är noga med att alla anställda ska utbildas om livsmedelshygien och personalhygien.

Henrik får frågan angående McDonalds praxis att använda handskar i köket varpå han berättar att handskar används bara vid stekbordet, men handtvätt ska ske vid byte av varje station och så fort man lämnat restaurangen. Objektivt tar upp frågan om hur McDonalds hanterar hälsokontroll och smittosamma sjukdommar, Freudenthal informerar om att framför allt är det en fråga om att inte blanda allergener.

McDonalds ser allvarligt på McDonalds Midhem i Malmö och Henrik uttrycker att han är bestört över hur personalen agerade, samtidigt som han ber om ursäkt för det som inträffat och meddelar att McDonalds omedelbart kommer att följa upp det hela, detta är absolut inte acceptabelt säger Henrik Freudenthal.

På McDonalds hemsida kan man under fliken Om Oss och Våra Hörnstenar läsa

Med vår storlek kommer ett ansvar som vi tar på största allvar. Kvalitet, Service, Renlighet och Värde (KSR&V) är hörnstenarna för vår verksamhet och genomsyrar allt vi gör på våra restauranger – varje dag, året runt.

Renlighet är ett ledord inom McDonald’s och har varit det sedan starten. Vi ställer höga krav på såväl våra leverantörer som på oss själva. Renlighet handlar om att det ska vara rent och snyggt i och utanför restaurangerna. Renlighet handlar också om hygien och matsäkerhet. Våra gäster ska kunna lita på oss och alltid känna sig välkomna till en ren och snygg restaurang.

www.mcdonalds.com/se/sv-se/om-oss.html

Redaktionen / OBJEKTIVT

Relaterade artiklar

4 Kommentarer

  1. Var finns originalreportaget? Jag kan inte hitta något om vad objektivt är för något. Jag kan se en del brister i artikeln som gör att alla signaler för att något inte står rätt till tänds.

  2. Kalle….Som du tydligt kan se så är detta är originalrepotaget, läst och godkänt av vikarierande presschef Henrik Freudenthal.
    Objektivt är en del av Fireseco Productions och du hittar mer info på https://www.facebook.com/objektivt/
    Som du kan läsa i artikeln så är det reportar på Objektivt som upplevt detta och det är redaktionen som skrivit artikeln, McDonalds är uppringda och har läst och godkänt artikeln så vilka brister är det du uppfattar? Eller handlar det om att du ifrågasätter artikeln p g a att det är just objektivt där båda sidor får uttala sig och inte enbart publiceras en ensidig åsikt? Påtala gärna vilka brister du anser dig se!

  3. Kalle bara för att du inte hittar information om Objektivt så betyder inte det att din känsla betyder något, samt om du nu hittar massa brister så borde du tala om dom så alla andra kan få ta del av din känsla när det gäller dina signaler! Märkligt att överhuvudtaget kommentera något men sedan inte upplysa om dom så kallade felen eller bristerna.

Translate »
Close