Forskning & VetenskapNyheter

VETENSKAP: Odla nya ägg för infertila kvinnor

VETENSKAP: Professor Telfer,  vid Edinburgh universitet, biovetenskapliga avdelning, sade: ”Att kunna utveckla mänskliga ägg fullt ut i laboratoriet kan öka omfattningen av tillgängliga fertilitetsbehandlingar”, vilket kan ge cancerpatienter eller kvinnor som nått klimakteriet möjlighet att få barn med eget dna.

I experimenten så tog forskarna omogen äggstocksvävnad från tio kvinnor mellan 25 och 39 år med kejsarsnitt.

Man kan med den vävnaden framställa omogna ägg . Med äggstocksvävnaden lyckades man odlades nio ägg. Ytterligare forskning är nödvändig för att se om ägget kan användas för att odla mänskliga embryon. För närvarande kan kvinnor som går igenom cancerbehandling – riskera att förstöra fertiliteten – har idag två alternativ. De kan få sina ägg stimulerade med dagliga hormoninjektioner, men detta fördröjer cancerbehandling i två eller tre månader. Det andra alternativet är att äggstocksvävnaden avlägsnas och omplanteras efter behandling. Detta har lett till flera framgångsrika födelser runt om i världen, inklusive en i Storbritannien.

Men det utgör risken att återinföra cancerceller från delar av kroppen som kan vara dolda i äggstocksvävnad.

Med den nya tekniken kan omogna ägg som återvinns från patientens äggstocksvävnad tas utan dröjsmål och fri från eventuell cancer. Även kvinnor som nått klimakteriet kan även med denna nya framtida metod få nya ägg av sitt egna dna. Men en hel del forskning kvarstår.

Källa

Daily mail

Pixabay bild

Relaterade artiklar

Translate »
Close