NyheterSportnyheter

Svenskt segerjubel – Mikael Ymer avgjorde i Davis Cup

Sveriges Davis Cup-lag är klart för andra omgången i division 1. Tennisherrarna vann med 3-2 mot Ukraina på bortaplan.

Tre raka segrar i fjol innebar uppflyttning till den näst högsta divisionen i Davis Cup. Väl där fortsätter de svenska tennisherrarna att leverera.

Efter en svensk drömstart – 2–0 efter fredagens singelsegrar av Elias och Mikael Ymer – var Ukraina rejält pressat på hemmaplan.

Då såg Ukrainas etta Sergiy Stakhovsky, rankad 113, till att hålla landskampen vid liv. Tillsammans med Denys Molchanov räddades den första svenska ”matchbollen” i lördagens dubbel mot Markus Eriksson och Andreas Siljeström. Ett par timmar senare utjämnade Stakhovsky för Ukraina när han besegrade Elias Ymer i två raka set.

0–2 hade blivit 2–2. Men det blev ingen ukrainsk bragdvändning på hemmaplan.

För andra gången i karriären vann Mikael Ymer en femte och avgörande Davis Cup-match. 19-åringen tog sin andra singelvinst för helgen och slog in matchbollen för Sverige efter 6–4, 6–2 mot Artem Smirnov.
– Det är en väldigt, väldigt speciell känsla efteråt. Det här är min andra familj – alla spelarna i laget och självklart Johan (Hedsberg, kapten) och Jonas (Svensson, assisterande) också. Vanligtvis när man slår in matchbollen firar man för sig själv, men i Davis Cup tackar man för matchen och vill direkt till sitt lag och fira med dem. Vi har bra lagstämning och jag tror att det är det som har tagit oss hit, alla i laget som gjorde jobbet förra året har gjort att vi har fått den här chansen, säger Ymer.

Kapten Johan Hedsberg:
– Just nu är det bara en blandning av enorm lycka och lättnad. Det är en stor laginsats, som så många gånger förr. All heder åt killarna på banan och på bänken. De är olika som personer och det gör det ännu mer beundransvärt att de arbetar som ett lag. Inför dubbeln hade vi också kontakt med både Robert Lindstedt och Johan Brunström som gav oss råd som vi uppskattar mycket, säger Hedsberg.

Sverige är därmed klart för andra omgången i Europa-/Afrikazonens grupp 1. 6-7 april väntar hemmamatch mot Portugal, där segraren får chans att kvala till World Group. Svenska Tennisförbundet kommer att meddela spelplats när den är bestämd.

Fler kommentarer efter 3–2-segern finns på Tennis.se.

Mattias Wåhlin

Ansvarig för lokala tidningar

Relaterade artiklar

Translate »
Close