Mat & DryckReportagesponsrade artiklar

REPORTAGE: Smakbruket i Tomelilla

Vi står mitt på torget i Tomelilla, på tröskeln till Österlen i Skåne och tittar in genom Smakbrukets stora glasfönster. När vi öppnar dörren och går in är det som att förflyttas bakåt i tiden till en miljö där kvalite och hantverk står högst i kurs.

Vi stiger in en fantastisk renoverad lokal som överraskar fullständigt med sitt innehåll, här finns mängder av antika möbler och föremål som hjälper till att skapa känslan av närheten till det naturliga. Ögat möter färger och vackra framställanden som tillsammans med fantastiska dofter av nybakat och nybryggt kaffe lockar sinnena och får oss att vilja fylla våra egna skafferi med underabara varor.

Vi pratar med Grundaren Carina Åkesson som berättar att de ville skapa en miljö som passar för de lokalproducerade produkterna som med omsorg väljs ut. Det är viktigt att råvaror och slutprodukt är naturligt framtagna för att vi ska ta in dem i vårt sortiment, berättar Carina.
Carina och maken Jonas grundade 2011 företaget Österlens Matmarknad – nuvarande Smakbruket, under mantrat att bra mat ska vara tillgängligt för alla. Vi ställde oss ofta frågan ”Vad finns egentligen i maten vi ger våra barn”
Hjärtefrågan är livsmedelshantering och de mönster vi skapatrunt våra kostvanor i Sverige, Carina och Jonas är övertygade om att små individuella förändringar kan ge stora positiva förändringar för framtiden.

Bild copyright Good things

Maten står i centrum och utan en restaurang kändes det som att något saknades och därför valde man på Smakbruket att servera smakrika luncher där de använder råvaror som kvalitetsstämplats i allra möjligaste mån. Gästerna möts av ljuvligt doftande rätter som tillagas av koken Colin Willey, färska råvaror möts i färgsymfonier och dofter som väcker hungern fyller lokalen. Det serveras flera olika rätter varje dag med allt ifrån läckra smörgåsar, stor salladsbuffé, dagens soppa, vegetariska rätter och den aktuella dagens rätt som varierar från dag till dag. Restaurangen fylls snabbt av gäster och när vi äntligen får sätta oss för att avnjuta lunchens alla rätter så har vi fått höra från gäster hur mycket de uppskattar både mat och pris här på Smakbruket. Detta är en plats som de gärna återkommer till och som ofta rekommenderas till andra.

När maten har avnjutits kan man avrunda med en riktigt god kopp kaffe och en delikat kaka eller bakelse medan man planera sina inköp av varor och produkter som får följa med hem. Som besökare på Smakbruket förlorar du lätt dig själv bland de välfyllda hyllorna av diverse frökex, naturliga knäckebröd, friterade tunnbröd eller färskbröd som bakats på plats av mjöl som malts i bageriet i lokalen. Carina berättar entusiastiskt om deras samarbetspartner som hyr lokalens bageri, gäster kan se hela processen genom stora glasfönster, mjölet hämtas från traktens bönder och mals på plats i bageriet. Man har helt avstått från alla former av koserveringsmedel och använder endast naturliga råvaror. Det kokas även fantastiska marmelader, senaper och ketchup i kokeriet på plats och även här har man valt att använda råvaror som odlats lokalt och slutprodukten är helt utan syntetiska tillsatser eller allergiframkallande ämnen. När vi vandrar runt bland hyllorna hittar vi en helt underbar avdelning med ekologisk konfektyr som choklad, lakrits, brända mandlar i stora mängder och en riktigt rolig variant av popcorn.

Den stora köttdisken erbjuder kött från olika producenter från bygden, färskt kött från både Nöt, fläsk, lamm och fågel ligger lockande upplagt. Olika rökta produkter doftar ljuligt och vi måste ju bara prova delikatessen rökt griskind som verkligen retar smaklökarna och ger mersmak. Carina berättar att på Smakbruket mörar man köttet ordentligt innan det säljs till kund och att man håller ungefär samma priser som stora matkedjor. Kundens upplevelse är oerhört viktig för oss på Smakbruket fortsätter Carina medan hon dukar fram ostar från mejerikylen där man även hittar mjölk, smör, ägg och olika ostar som bland annat Skånsk alpost. Vi provsmakar en brieost med rödbetsmarmelad på ett frökex, just den kombinationen upptäckte Carina och Anette, en av de anställda, när de satte ihop presentkorgar som även det säljs i butiken. Personalen som jobbar i butiken är mycket kunniga om råvarorna som kunderna hittar i de olika avdelningarna.

När vi lämnar Smakbruket med belåtna magar och en välfylld kasse, är det med en känsla av att hit åker vi med all säkerhet igen och vi rekommenderar med glädje denna fantastiska lilla oas mitt inne i en litet samhälle på Österlen.

Copyright Good things

 

Skrivet av redaktionen för Good Things Samproducerad med Kronbladet

Relaterade artiklar

One Comment

Translate »
Close