KrönikaNyheter

Judisk närvaro, en självklar del av vårt samhälle! 

 Bild: Pixabay. Menorah, en sjuarmad ljusstake och vanlig symbol i judendomen. Menorah betyder lampa. 

Den senaste tidens våg av antisemitism i vårt land väcker med alla rätta avsky och förfäran. Sverige har en historia av judisk närvaro under många hundra år och är en del av vårt samhälle. Redan på 1500-talet fanns det judar i vårt land! Fram till 1774 gällde dock en kyrkolag att de judar som bosatte sig i Sverige var tvungna att konvertera till kristendomen, då endast lutheraner tilläts bo i landet. Aaron Isaac var den förste juden i Sverige som bosatte sig här utan att döpas. Han var en affärsman och sigillgravör från Mecklenburg och grundade en judisk församling i Stockholm.

När nyheten spreds om Isaacs tillstånd att få bosätta sig i Sverige blev det häftiga reaktioner som ledde till att han inte vågade röra sig fritt ute och många upplevde också judarna som konkurrenter inom deras yrken.

Foto: wikipedia. Originalporträttet på Aaron Isaac finns hos judiska församlingen i Stockholm. 

1782 utfärdades något som kallades för ”judereglementet”. Under 50 år var den ett bestämmande över judarnas ställning i landet. Den gav judarna visserligen vissa rättigheter men också många begränsningar som yrkesutövning och bostadsort. Exempelvis som ”okristne” fick de inte vittna inför domstol och fick till en början bara bo i Stockholm, Göteborg och Norrköping. Endast i dessa tre städer (och snart även i Karlskrona) fick de äga fastigheter och utöva handel. Äktenskap mellan judar och icke judar var förbjudet. Judereglementet avskaffades 1838 och blev ersatt av den kungliga förordningen ”angående mosaiska trosbekännares skyldigheter och rättigheter i landet”. I och med det skulle judarna betraktas som likställda med de övriga svenskarna och ett riksdagsbeslut år 1870 innebar att svenska judar beviljades likvärdiga medborgerliga rättigheter.
Under denna tid fanns det 900 judar i Sverige och många svensk-judiska familjer växte in i det svenska samhället och assimilerades.

Foto: wikipedia. Sveriges första synagoga på ön Marstrand.

De första judar som immigrerade till Sverige kom först och främst från Danmark och Tyskland och de arbetade bland annat som industrimän, köpmän och bankirer. Mot slutet av 1800-talet emigrerade även judiska grupper från Östeuropa. Under 1930-talet tilläts små judiska grupper från Tyskland, Österrike och Tjeckien att emigrera till Sverige och hälften av alla norska judar lyckades fly till Sverige under andra världskriget. 1943 fick nästan samtliga danska judar skydd här hos oss. (Dock återvände majoriteten av de skandinaviska judarna till sina hemländer efter krigets slut.)
Under 1930-talet fanns det 6 600 judar som var bosatta i Sverige och idag finns det ca 20 000 judar som bor och lever här. Den judiska minoriteten har haft en stor betydelse för Sveriges intellektuella liv som konstnärer, poeter, politiker, historiker och beskyddare av konst. Viktiga handels och industriföretag i Göteborg bildades av judiska familjer som Magnus, Delbanco, Hertz, Heyman osv. Gumpert startade en bokhandel och Bonnier tidningen Göteborgsposten. Judarna visade ett kulturellt och socialt medvetande och gav betydande donationer till bland annat teater och konsertverksamhet. Judisk närvaro i Sverige har bidragit till en blomstrande kultur.

Foto: Lovisa Ekdahl. President Trump erkände Jerusalem som judarnas huvudstad under 2017. 

Det är mycket sorgligt att antisemitismen frodas i Sverige. De judiska församlingarna tvingas lägga en fjärdedel av medlemsavgifterna på vakter och säkerhet. 

Situationen för svenska judar i Malmö har på senare tid förvärrats där människor med rötter i Mellanöstern står för majoriteten av trakasserier och hot mot dem. Under 2012 åkte dåvarande amerikanske presidenten Obamas sändebud Hannah Rosenthal till Malmö för diskussion om situationen med Ilmar Reepalu. I april 2017 stängde judiska församlingen i Umeå pga hot och trakasserier av nynazister.

Förra veckan skanderades det öppet i Malmö att judarna ska skjutas och judiska byggnader som kapellet i Malmö och synagogan i Göteborg attackerades. Sorgligt Sverige! Nu krävs det krafttag mot den ökade antisemitismen och inte bara vackra ord om fördömanden. Sverige behöver en fortsatt judisk närvaro!

Källa: judiska församlingen i Göteborg, Judiska muséet, Wikipedia.
 

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close