Film och TvKultur

Vardagshjältar hyllas på stjärnspäckad tv-gala ikväll

Ikväll 11 december TV-sänds den stjärnspäckade Svenska Hjältar-galan. Människor  som under året gjort hjältemodiga insatser i vardagen hyllas av kändisar och andra inbjudna  gäster på Cirkus i Stockholm.– På hjältegalan uppmärksammar vi alla de som tar ansvar och agerar när andra bara passerar. Våra hjältar är modiga medmänniskor som faktiskt gör skillnad med att berätta sin historia för att hjälpa andra att också våga. De är förebilder som visar att vi faktiskt kan göra världen till ett bättre ställe, säger Helena Mastberg, projektchef för Svenska Hjältar.

Svenska Hjältar-galan är tv-programmet som varje år veckorna före jul sprider extra värme och medmänsklighet till en miljonpublik. I år innehåller den bland annat ett gripande tal av statsminister  Stefan Löfvén , glädjetårar när en mobbad pojke tackar sina räddare och en film om en av årets hjältar som får hela publiken att bildligt talat tappa andan. Berättelser från #metoo-rörelsen sätter också en tydlig prägel på evenemanget.

Sändningen leds precis som vanligt av Mark Levengood . Bland de över tusen specialinbjudna gästerna märks bland andraJan Eliasson , tidigare vice generalsekreterare i FN, stjärnproducenten  Steve Angello och underhållaren och programledaren Petra Mede , liksom Svenska Hjältars namnkunniga jury, med nya medlemmar som Lill Lindfors , Molly Nutley och Thomas Fogdö .

– Vi lever i en tid av katastrofer, ondska och terror. Men samtidigt omges vi av goda handlingar som inte uppmärksammas någonstans. Det är dem vi måste lyfta fram, säger Mark Levengood, som varit jurymedlem sedan Svenska Hjältar startade 2007.

I år får hjältar i åtta kategorier pris för att de visat civilkurage och engagemang och gjort något ovanligt bra för någon annan. Flera av kategorierna har en egen sponsor, vilka på det sättet möjliggör genomförandet av Svenska Hjältar: Postkodlotteriet (Årets Granne), Agria Djurförsäkring (Årets Djurhjälte), SOS Alarm (Årets Livräddare), Ramudden (Årets Skyddsängel) och Plan International Sverige (Årets Kämpe för flickor). Övriga hjältekategorier är Årets Medmänniskor, Årets Livsgärning och Årets Vägvisare.

BNC (Brand New Content) ansvarar för tv-produktionen med Johan Norsebäck som producent. Svenska Hjältar-galan sänds på Aftonbladet TV och TV4 måndagen den 11 december kl 20.00.

Tags

Mattias Wåhlin

Ansvarig för lokala tidningar
Translate »
Close