NäringslivNyheterSverigeVärlden

Saab får supportkontrakt för Gripen i Sydafrika

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har fått ett supportkontrakt för Gripen-systemet i Sydafrika. Avtalet har ett ordervärde på total MSEK 206 (ZAR 314 miljoner)
och gäller under perioden november 2017 till februari 2020. Det sydafrikanska flygvapnet använder Gripen sedan 2008, då det första flygplanet levererades.

Det supportkontrakt som nu tecknats mellan Saab och Armscor gör att Saab kan leverera effektiv, hållbar och långsiktigt supportverksamhet. Via supportkontraktet tillhandahåller Saab typiska supporttjänster, som till exempel teknisk support, underhåll, reparationer och reservdelsförsörjning samt uppdatering av teknisk dokumentation.

– Undertecknandet av detta långsiktiga supportkontrakt förstärker ytterligare samarbetet mellan Saab, Armscor och det sydafrikanska flygvapnet. Den här beställningen är avgörande för att supportera en effektiv drift och tillgänglighet av Gripen C och D i Sydafrika under kommande år, säger Ellen Molin, affärsområdeschef för Support and Services inom Saab.

Sydafrika opererar 26 Gripen ur C-serien, ett beprövat stridsflygplansystem som är i operativ tjänst i det svenska, tjeckiska, ungerska, sydafrikanska och thailändska flygvapnet. Storbritanniens pilotskola för utbildning av testpiloter, UK Empire Test Pilots School (ETPS), använder Gripen för utbildning av nya testpiloter. Gripen är ett NATO-kompatibelt stridsflygplan med global interoperabilitet som uppfyller alla krav ett flygvapen har på ett stridsflygplan. Gripen-systemet har ackumulerat över 250 000 flygtimmar.

Tags

Mattias Wåhlin

Ansvarig för lokala tidningar
Translate »
Close