LevaMat & Dryck

Baka goda lussekatter 

Lussekatter brukar förknippas med Lucia men eftersom de är så goda kan man lika gärna baka dem till första advent så får man njuta av den goda vetebullen en längre period! 

Det sägs att lussekatten kommer från 1600-talets Tyskland men att först på 1800-talets senare del tillfördes saffran i vetebullen. Enligt sägnen klädde djävulen ut sig till en katt och gav barnen stryk medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till andra snälla barn. För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades bullarna gula av saffran och nog lyser de vackra bullarna upp fikat med sin vackra färg!

Det är lätt att lussekatterna blir torra och tråkiga men tillsätt extra smör och socker så blir de saftiga och goda.

Saffransbröd ca 45 stycken

50 gram smör

5dl mjölk (välj mjölken med 3% fett).

50 gram jäst

1 tsk salt

2 tsk socker

1, 7 l vetemjöl 

2 påsar saffran (själv brukar jag använda mig av 3 påsar för att få den där härligt goda saffranssmaken).

125 gram margarin eller smör 

1 1/2 dl strösocker och en sockerbit.

1 ägg

Russin till garnering

Foto: pixabay

Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma degspadet tills det blir 37°. Smula sedan ner jästen i en bunke. Häll i lite av degspadet så att jästen löses upp. Blanda i resten av degspadet samt strösockret, saltet och nästan all vetemjöl. Arbeta degen smidig i ca fem minuter och låt den jäsa under en ren handduk i ca 1 timme.

Stöt saffranet och sockerbiten med en mortel och blanda i lite sprit. Rör matfettet poröst tillsammans med sockret och blanda ner saffranet och ägget. Arbeta in saffransmeten i den jästa degen och forma dina lussebullar och lägg dem på en smord ugnsplåt. Garnera med russin. Låt jäsa igen till dubbel storlek. Pensla lussekatterna med ägg.

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 min. (Varmluftsugn 200° och ugntemp 250°.)

Servera med kall julmust eller rykande het glögg!

Tags

Kolla också

Close
Translate »
Close