Hälsa & MotionLevasponsrade artiklar

Bli av med dina löss och spara pengar (10% rabatt hos apomera)

Huvudlusen är den vanligaste av våra däggdjursparasiter som infekterar människan och förekommer i hår och hårbotten. Ofta uppträder den epidemiartat i samband med skolornas terminsstart. Huvudlössen livnär sig på människoblod och biter hål på huden några gånger per dag.

Klåda är det vanligaste symptom på att man blivit drabbad av huvudlöss och är en följd av betten. Löss kan inte flyga eller hoppa utan kryper långsamt för att förflytta sig. De anpassar sig till värdens kroppsvärme och stannar där då de inte överlever mer än i ett dygn från människokroppen. Vanligtvis lever en huvudlus omkring en månad.

Smutsig omgivning eller dålig hygien har ingen association till att man blir drabbad av löss då de lever av människoblod och inte smuts. Löss är därför inte heller virus- eller bakteriespridare. Detta är en vanlig missuppfattning. Det är inte farligt att drabbas av huvudlöss men kan utlösa en epidemi då det sprids kraftigt. Löss kan drabba alla.

Honan är ungefär 3 mm lång, hanen är något mindre. Färgen är oftast grågulaktig. Honan lägger runt 200 ägg under sin levnadstid. Äggen fäster hon på hårstråna, alldeles intill hårbotten. Äggen kallas även för gnetter och är ovala och ungefär 0,8 mm långa. Äggen kläcks inom 6–9 dagar. Nymferna utvecklas därefter under 9–12 dagar innan de har blivit fullvuxna, könsmogna huvudlöss.

Spridning av löss

Löss trivs med människan som värd och är därför inte benägna att söka sig bort från människokroppen. Spridning av löss sker uteslutande vid direktkontakt huvud mot huvud. Huvudlöss överlever inte mer än i ett dygn om de avlägsnas från hårbotten. Föremål som mössor, kammar och hårborstar kan dock vara en smittokälla, men redan efter 3-4 timmar från hårbotten blir lössen så pass försvagade att de inte kan fortplanta sig. Huvudlöss smittar i regel inte via andra föremål som har haft kontakt med hår och hårbotten, till exempel kuddar eller handdukar.

En ny produkt på marknaden är Nitfree kammen som sparar pengar, kammen tar död på äggen och du behöver inte köpa dyra lusschampon. Se nedan…

APOMERA: 10% rabatt på hela sortimentet Rabatten kan användas på redan nedsatta priser på apomera.se men inte med andra rabattkoder. 

Kod att ange i kassan   singles-apo-2017

 

Tags

Mattias Wåhlin

Ansvarig för lokala tidningar
Translate »
Close