Annat & UppsnappatJobb & UtbildningKrönikaLevaTänkvärt

Vad händer med skolan idag år 2017?

Dagens skola står inför en rad utmaningar, av vilka många är relaterade till oordningen i klassrummen och raster. Jag är rätt så säker på att om man filmade elevers skoldagar skulle man bli väldigt chokad och som förälder kan man inte föreställa sig att ens barn kan vara så oförskämt och respektlöst. Man kan inte höra sitt barn kalla vuxna eller övriga barn på skolan för fula ord och man kan inte se sitt barn låsa in sig på skolans toalett vandalisera eller klottra på väggen. Man vill verkligen inte föreställa sig att ens barn kan vara så fräck. Men det ska vi på skolan som jobbar lära dem, eller hur? Att vara schysst? Det pedagogerna saknar idag är sin status som verktyg för att kunna hantera ordningsproblemen i den svenska skolan idag. År 2017 har det blivit att det är skolans uppgift att uppfostra och fostra barnen till att vara schyssta medborgare och dessutom ska skolan lära dem följande:

-Hur man ska klä sig en kall vinterdag
-Inte spottar på någon
-Inte kastar sten
-Inte slåss med bandyklubban
-Inte gör stopp i toaletten
-Inte springa inomhus
-Inte visar fingret
-Man hälsar när man möts
-Svara på tilltal
-Vara rädda om varandra, liksom naturen
-Inte tar andras saker
-Man lyssnar på varandra
-Spelar ingen roll hur andra ser ut
-Dumt med att retas och ännu dummare att slåss
-Inte har sönder andras saker
-Alkohol och övriga droger är mycket dåligt
-Till sist man slår inte sin fröken, eftersom det är fröken som bestämmer!

På många skolor köper man in hörselkåpor eller lyssna på musik ifrån sina mobiltelefoner för att de ska kunna koncentrera sig under lektionstid, vilket talar för vilken arbetsmiljö som råder i klassrummen i dagens skola, eller hur?

Lärare måste ägna stor del av sin arbetstid åt att lösa konflikter, skriva rapporter och får ingen möjlighet att planera, utvärdera att skapa en kvalitativ utbildning för eleverna, vilket inverkar på elevernas lärande och utveckling.

Ordningsproblemen i klassrummen inverkar vidare på både elevers och lärares fysiska och psykiska hälsa vilket är ett utav svaren över hur skolpersonalen mår vilket är konsekvensen utav den ökande sjukskrivningarna bland skolpersonal… Just ja, sedan ska skolan även se till att alla klarar kunskapskraven också.

När skolan ringer och klagar på eleven, då klagar man tillbaka. Då är det inte mitt som förälder ansvar utan skolans ansvar! Därför har skolan blivit ett slags moment 22, men om föräldrar var några veckor i skolmiljö, då skulle de ändra uppfattning. Skolpersonalen skulle bli deras nya superhjältar. Det är dags att sluta beklaga sig så förbannat över skolpersonalen och borde stå på skolans sida och ställa högre krav på sina egna barn och lära dem att ta konsekvenserna av sina handlingar, men i stället fortsätter föräldrar med att dalta med sina ungar och peka fult finger åt skolpersonalen.
Eftersom elever och med dess föräldrar idag vet att de har 100% koll vilka rättigheter som de har, men vad deras skyldigheter är den största frågan. Allting som sker kommer hemifrån och därför är det extra viktigt att förstå innebörden utav fostra och uppfostra och inte glömma bort respekten, förnuftet och empatin som bara föräldrar kan lära sina barn, när man kommer till skolan en helt vanlig dag.

Skolpersonalen sliter sitt hår för att eleverna ska få både akademisk och social kompetens för sin ljusa framtid. Vart finns ett litet tack? Ett tack blir en chokladask och ett kort till jul och vad hände sedan resten utav läsåret?

/en helt vanlig lärare

Tags

Relaterade artiklar

One Comment

  1. Jag håller fullkomligt med. Jag har arbetat som lärare i matematik i snart 20 år.
    Skulle man göra två diagram:
    1: mer erfarenhet och kunskap ökar.
    2: elevers kunskap och beteende minskar.
    / en helt vanlig lärare som gav upp och skolade om.

Translate »
Close