Hem & TrädgårdLeva

Konsten att förnya gamla möbler

Jag har alltid fascinerats av gamla möbler. Det är hantverk som vittnar om en svunnen tid och ofta är det mycket bättre kvalité än dagens nyinköpta möbler. Det går att få tag på billiga, vackra möbler på loppis och second hand-butiker bara man håller utkik och hänger på låset.

I mitt hem har jag snart bytt ut alla min moderna möbler. Då huset är byggt 1930 men i mer sekelskiftesstil är det viktigt att följa husets anda och själ. Visst, ett gammalt hus behöver inte se ut som ett museum utan det är också snyggt att smyga dit en liten modern detalj.

Foto: Lovisa Ekdahl

Det är inte svårt att piffa upp gamla möbler utan med lite tålamod kan man åstadkomma underverk. Det som behövs är sandpapper, målarfärg, extra mjuk målarpensel, maskeringstejp om du behöver skydda vissa detaljer på möbeln samt tidningar eller papp som skydd för golvet.

Förarbetet är absolut nödvändigt! Fuskar man brukar resultatet inte bli så bra. Sandpappra ytan först noggrannt men var lätt på handen. Spackel kan vara nödvändigt om det är gropigt eller sprickor i en möbel. I våras köpte jag ett litet mindre ovalt bord som var rätt så slitet och bestämde mig för att ljusa upp det i en härlig bomullsvit, soft ton. I mitt fall så struntade jag i att spackla bort ojämnheten i bordsskivan då jag tycker det är småcharmigt att den inte ser så slät och ny ut. Många rollar de första färglagren, men själv är jag förtjust i penselmålning och använder mig enbart av pensel, även när jag målar större möbler som exempelvis stora skåp.

Foto: Lovisa Ekdahl

Börja med ett lager grundfärg och måla 2-3 gånger med snickerifärg så att färgen verkligen täcker. Tänk på att vänta nåt dygn mellan målningarna så färgen hinner torka. När färgen är riktigt torr är möbeln klar för användning!

Tags
Translate »
Close